Mbuji-Mayi al drie weken zonder stroom, regering en MIBA zoeken naar duurzame oplossingen (CongoForum)

MBUJI-MAYI – De Mijnbouwmaatschappij van Bakwanga (MIBA) reageerde op het gebrek aan elektriciteit dat de stad Mbuji Mayi, in Oost-Kasaï, nu al bijna drie weken teistert. Dat bericht Actualité.cd.

Volgens de MIBA is de situatie te wijten aan de veroudering van de waterkrachtcentrales van Tshiala uit 1933 en 1953. De Minière de Bakwanga verkiest een duurzame oplossing in plaats van een tijdelijke reparatie. Voor de vernieuwing en modernisering van de site van Tshiala rekent de mijnbouwonderneming op samenwerking en de hulp van de regering.

De regering en de MIBA, eigenaar van de centrales, plannen een totaal herstel van de centrale Lubilanji 2 door het bedrijf Hydroforce. De herstellingswerken zullen gebeuren in het kader van een overeenkomst tussen dit bedrijf en de MIBA. Ze worden gefinancierd door het ministerie van Financiën, “als onderdeel van de terugbetaling van de schuld van de MIBA aan de Schatkist”, aldus een communiqué. Het bedrijf Energie du Kasaï (ENERKA) wordt ingezet om de situatie op korte termijn te verhelpen.

Mbuji-Mayi zit nu al bijna drie weken in het donker, wat veel mensen dwingt om hun toevlucht te nemen tot generatoren en zo toch stroom in huis te hebben. Het gebrek aan elektriciteit heeft ook negatieve gevolgen voor de drinkwatervoorziening. En ook de verkopers van dranken, verse levensmiddelen en andere producten lijden onder de toestand.

© CongoForum, 20.04.23 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/Pascal Ilunga

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.