Oranje helikopters moeten veiligheid humanitaire operaties vergroten (CongoForum)

KINSHASA – De humanitaire luchtvaartdienst van de Verenigde Naties (UNHAS) heeft een aantal nieuwe helikopters in het oranje laten schilderen om zo de veiligheid van humanitaire operaties in Oost-Congo te verbeteren. Dat meldt Actualité.cd op basis van een persbericht van het Wereldvoedselprogramma (WFP).

Het WFP neemt diverse maatregelen om de veiligheid van humanitaire operaties in het oosten van het land te verbeteren. Zo moeten hulpverleners meer mogelijkheden krijgen om kwetsbare groepen te bereiken zonder hun leven te moeten riskeren. “De oranje helikopters zijn een symbool van de vrede”, zegt Peter Musoko, verantwoordelijke van het WFP in Congo. “Ze dienen voor eerstelijnswerkers die de mensen met de grootste noden willen bereiken.”

In februari 2023 had UNHAS zijn activiteiten opgeschort nadat één van haar helikopters was beschoten tijdens een vlucht van Walikale naar Goma.

De humanitaire situatie is nog altijd rampzalig in Oost-Congo. Meer dan 1,1 miljoen personen hebben humanitaire hulp nodig in Noord- en Zuid-Kivu en Ituri. Het is dan ook erg belangrijk om helikopters te kunnen inzetten.

© CongoForum, 18.04.23 (db)

Beeld – bron: logo WFP/Wikipedia

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.