Overstromingen maken meer dan 100.000 mensen in Haut-Lomami dakloos (CongoForum)

BUKAMA – Zware regenbuien en overstromingen hebben meer dan 100.000 mensen dakloos gemaakt in Bukama en Malemba-Nkulu, twee territoria in de provincie Haut-Lomami. De gedupeerde bevolking krijgt geen humanitaire bijstand. De zware regenval houdt al enkele weken aan.

In Bukama zijn Kisangawabyoni, Bukama en de handelswijk het zwaarst getroffen door het natuurgeweld, constateert Radio Okapi. Veel huizen liepen daar onder water. Sommige families worden nu opgevangen door andere families. Andere mensen moeten onder de blote hemel de nacht doorbrengen.

Het wassende water zette honderden burgers ertoen aan om zich met bootjes te verplaatsen. Handelaars raakten heel wat handelswaren kwijt, of zitten nu met beschadigde goederen.

Provinciaal député Kalenge Mwenzeni wil dat er dringend maatregelen worden genomen om de getroffen bevolking te helpen. Op zijn vraag richtte de provinciale assemblee al aanbevelingen aan de provinciale regering van Haut-Lomami.

In Malemba-Nkulu zijn gelijkaardige taferelen te zijn, ook al ligt het aantal gedupeerde burgers daar lager. Daar zijn Kimwenze, Mwine Malenge, Buyaba, Mwanza Mpungwe, Kisambwe, Kana en Kayumba de zwaarst getroffen dorpen.

Milieu-expert Jean-Pierre Ndjibu denkt dat de overstromingen te wijten zijn aan uiteenlopende factoren. Hij verwijst naar de zware regenbuien, heftige winden, de gevolgen van de ontbossing, het bestaan van gebouwen die in het wilde weg worden neergeploft en de hitte. Haast ieder jaar zijn er opnieuw overstromingen, zegt de professor. Hij wijst ook op de impact van de wereldwijde klimaatopwarming.

© CongoForum, 19.04.23 (db)

Beeld – bron: (archief) Radio Okapi/Fiston Ngoma

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.