Sama Lukonde II: politica uit Butembo heeft hoge verwachtingen (CongoForum)

KINSHASA – De recente herschikking van de centrale regering komt op een moment dat de DR Congo geconfronteerd wordt met een ‘Rwandese aanvalsoorlog’ en het heroplaaien van conflicten tussen bevolkingsgroepen in Kwamouth. Wat zijn de verwachtingen van de mensen die in de door de veiligheidscrisis getroffen gebieden wonen? Rose Kahambu Tuombeane, een politica uit Butembo, gaf haar standpunt aan Actualité.cd.

De politica zegt dat zij een aantal dingen verwacht van de aangepaste regering: de grenzen beveiligen, clandestiene belastingen afschaffen, de vijand opsporen, de jeugd tot patriottisme aanzetten en het rechtssysteem hervormen.

Volgens Kahambu Tuombeane loopt er heel wat mis aan de grenzen met de buurlanden. “Particulieren gedragen zich als belastingontvangers, maar die inkomsten belanden niet in de staatskas. Deze ‘diensten’ bemannen alle barrières tussen entiteiten. Zij innen clandestiene en ongerechtvaardigde belastingen. Sommige goederen gaan van de ene naar de andere stad zonder de minste controle. Is het dan verwonderlijk dat de moordenaars en aanvallers bevoorraad worden?”

De grotere activiteiten van rebellen, met name M23, stimuleren de roep om een offensieve aanpak van het Congolese leger. Maar Kahambu Tuombeane vindt dat de regering op dit vlak veel te weinig onderneemt. Zij wil dat de herschikte regering meer investeert in “het genadeloos opsporen van de vijand”.

“De vijand heeft ons al op de knieën gekregen. We hebben een intense reactie nodig die hem terugdringt tot in Rwanda. Dit moet worden voorafgegaan door een zuivering van het leger en andere veiligheidsdiensten. We mogen niet toestaan dat sommige pionnen in ons leger terechtkomen.”

Hervorming justitie

Mevrouw Kahambu is van mening dat de regering van Sama Lukonde het land op alle fronten moet verdedigen. Ze suggereert om de inlichtingendiensten nauwer te laten samenwerken met jongeren en vrouwen die in cafés, restaurants en hotels of als sekswerkers actief zijn.

“Er is ook geen vrede zonder gerechtigheid. De regering krijgt ook een mandaat om de justitie te versterken en te hervormen om het aantal ontsnappingen van gedetineerden te verminderen en te verhinderen dat personen worden vrijgelaten als gevolg van beïnvloeding of corruptie.”

Rose Kahambu Tuombeane stelde ook voor dat de nieuwe regering ‘weerbaarheidsprogramma’s’ opstart om de schade van bloedbaden, aanvalsoorlogen en andere conflicten aan te pakken.

© CongoForum, 07.04.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.