Werelddag van de Kunst: focus op theater en film in Congo (CongoForum)

KINSHASA – Ook in de DR Congo is op 15 april 2023 de Werelddag van de Kunst gevierd. Het Congolese ministerie van Cultuur, Kunsten en Erfgoed besloot om deze keer te focussen op theater en cinema, meldt Actualité.cd. In het cultuurcentrum ‘Le Zoo’ in Kinshasa waren er allerlei activiteiten: sprookjes en gedichten werden voorgelezen, er werd gedanst enzovoort. Ook elders in Kinshasa en in het land werden er speciale activiteiten georganiseerd.

De bevoegde minister, Catherine Kathungu Furaha, bracht hulde aan alle artiesten en kunstenaars. Ze verwees ook naar de rotskunst van het Lovo-massief (Centraal-Kongo), de tekeningen met Kuba-motieven, de sculpturen en maskers van de Chokwe, Pende en Songye. Kathungu hoopt zelfs werk te maken van een ‘groot productiehuis’ dat zich toespitst op muziekproducties, theater en films.

President Félix Tshisekedi gaf diplomatieke paspoorten aan artiesten als Koffi Olomidé en Maître Gims, vanuit de idee dat zij de internationale uitstraling van Congo vergroten.

Volgens de minister kan kunst ook helpen om jobs te crëeren en mensen in de maatschappij te integreren. Ze beschouwt kunst als iets wat de nationale cohesie kan versterken.

Voor de Congolese film was er goed nieuws: de prent ‘Agure’ werd geselecteerd voor het internationale filmfestival van Cannes. Deze film is een co-productie tussen Congo, België en Duitsland.

Tshoper Kabambi is de man die in Kinshasa een internationaal filmfestival creëerde. Hij is van mening dat de Congolese cinema positief aan het evolueren is en stelt vast dat diverse Congolese films te zien waren of zijn op internationale festivals.

© CongoForum, 17.04.23 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.