Zwitserse president Berset brengt humanitair bezoek aan Oost-Congo (CongoForum)

KINSHASA – De Zwitserse president Alain Berset is momenteel in Kinshasa. Hij maakt zich daar op voor bezoeken aan Goma en Bukavu, in het oosten van de DR Congo. Bij zijn aankomst in Kinshasa werd Berset onthaald door premier Jean Michel Sama Lukonde.

In Kinshasa zal de Zwitserse president een ontmoeting hebben met zijn Congolese collega Félix Tshisekedi, aldus Actualité.cd. Naast bezoeken aan de steden Bukavu en Goma zal Alain Berset ook langs gaan bij ontheemden in de kampen van Bushagara en Kanyarutshinya.

De VN en de Congolese regering schatten dat er dit jaar 2,25 miljard dollar nodig is om steun te bieden aan zowat 10 miljoen personen in Congo. Het gaat om inwoners die het slachtoffer werden van conflicten, ziekte-uitbraken en natuurrampen, vooral dan in het oosten van het land.

In Noord- en Zuid-Kivu en Ituri zijn er nu al bijna 30 jaar lang problemen met gewapende groepen. In de afgelopen twaalf maanden werd de humanitaire crisis nog erger door het heroplaaiende geweld in Noord-Kivu. Sinds maart 2022 moesten nog eens 600.000 personen hun huizen ontvluchten in die provincie.

In 2022 gingen humanitaire spelers op zoek naar 1,88 miljard dollar voor Congo. Slechts 48% van dat bedrag werd toen gevonden, met als gevolg dat miljoenen personen niet echt konden worden geholpen.

© CongoForum, 13.04.23 (db)

Beeld – bron: Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.