Genève: Congo en Rwanda praten over repatriëring vluchtelingen (CongoForum)

GENEVE – De DR Congo en Rwanda zijn bereid een ‘constructieve dialoog’ te voeren om de juiste omstandigheden te creëren Congolese en Rwandese vluchtelingen naar hun landen van herkomst kunnen terugkeren. Dat meldt Radio Okapi. Vertegenwoordigers van beide landen zijn nu in Genève om het dossier te bespreken met het Hoog Commissariaat voor de Vluchtingen van de VN (HCR).

De regeringen van beide landen erkennen officieel dat de vluchtelingen het recht hebben om terug te keren en zeggen bereid te zijn om zo’n terugkeer veilig en waardig te laten verlopen. Er zijn vragen over de veiligheid van terugkeerders, informatie over de leefomstandigheden in de terugkeerzones, voorlichting aan gemeenschappen en re-integratie.

Rwanda en Congo engageren zich verder om het recht op asiel toegankelijk te houden voor personen die om internationale bescherming vragen.

In de loop van juni zou in Nairobi een ‘technische bijeenkomst’ moeten plaatsvinden om diverse punten nader uit te werken.

De delegaties in Genève worden geleid door de Congolese minister van Buitenlandse Zaken, Christophe Lutundula, en de Rwandese minister voor Noodsituaties, Marie Kayisire Solange. De baas van HCR, Filippo Grandi, neemt ook deel aan de gesprekken.

© CongoForum, 16.05.23 (db)

Beeld – bron: archief Radio Okapi/ J. Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.