Geweld in Ituri maakt meer dan 500 burgerdoden in enkele maanden tijd (CongoForum)

BUNIA – De recente aanvallen van twee gewapende groepen in Djugu en Mahagi, gebieden in de provincie Ituri, hebben een impact gehad op meer dan 1 miljoen ontheemde burgers. Er vielen ook meer dan 500 burgerdoden, zegt Marc Karna Soro, die de VN-vredesmacht (Monusco) in Ituri vertegenwoordigt. Hij had een ontmoeting met 40 journalisten in Bunia.

Karna Soro is net terug van een bezoek aan het zuiden van Irumu, aldus Radio Okapi. Hij gaf uitleg over de veiligheidssituatie in heel de provincie Ituri. De VN-blauwhelmen geven bijstand om het geweld te helpen verminderen, meer bepaald in de streek van Tchabi en Boga, waar de rebellen van de ADF circuleren.

Volgens Monusco vielen er tussen december 2022 en februari van dit jaar 530 burgerdoden. Meer dan 1 miljoen burgers sloegen op de vlucht. Zij leven nu in de buurt van een aantal basissen van Monusco.

De Congolese persbond UNPC (afdeling Ituri) is overigens tevreden over de manier waarop Monusco samenwerkt met de journalisten, in het bijzonder in de huidige gewelddadige context.

© CongoForum, 17.05.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Martial Kiza Byamungu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.