Maïscrisis: invoer uit Zambia en Zuid-Afrika en meer eigen productie moeten soelaas bieden (CongoForum)

LUBUMBASHI – De minister van Nationale Economie, Vital Kamerhe, is onlangs naar landen als Zambia en Zuid-Afrika gereisd om er te zoeken naar oplossingen voor de nijpende maïsschaarste in de regio’s Katanga en Kasaï. Kamerhe vindt overigens dat Congo zelf meer maïs zou moeten produceren om in te spelen op de groeiende vraag. Jaarlijks is er sprake van een vraag naar meer dan 1 miljoen ton maïs.

Volgens de minister zijn de maïsvoorraden bijna uitgeput, en dus wordt het dringend om oplossingen uit te werken, aldus Actualité.cd. In Lubumbashi praatte hij met plaatselijke landbouwers en de provinciale autoriteiten over oplossingen op korte, middellange en lange termijn.

Buitenlandse leveranciers kunnen op korte termijn helpen om de maïsschaarste aan te pakken, luidt het. Maar Kamerhe wil ook dat boeren in Katanga en andere delen van Congo zelf meer maïs gaan verbouwen.

“Het is een paradox dat we nu maïsmeel moeten gaan halen in Zambia. We moeten uitvissen waarom de boeren in Katanga niet genoeg maïs produceren. Deze boeren zijn niet van slechte wil. Ik denk dat de staat ook maatregelen moet treffen.” Volgens Kamerhe zou de lokale productie concurrentiëler moeten worden.

Het is nu afwachten wanneer de beloofde extra hoeveelheden maïs zullen aankomen vanuit Zambia en Zuid-Afrika.

Vital Kamerhe is nu naar oplossingen aan het zoeken in overleg met zijn collega’s van Industrie, Buitenlandse Handel, KMO’s en andere regeringsleden.

De crisis heeft in de regio Katanga tot gevolg dat je momenteel 75.000 tot 100.000 Congolese frank moet neertellen voor een zak met 25 kilo maïs. En de situatie lijkt voorlopig niet te zullen verbeteren.

© CongoForum, 05.05.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/J.Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.