Persvrijheid: bijna 70 journalisten gingen op de vlucht voor M23 (CongoForum)

KINSHASA – De DR Congo is, in gunstige zin, één plaatsje opgeschoven in het wereldklassement van de persvrijheid, opgesteld door Reporters Zonder Grenzen. Congo staat nu op de 124ste plaats, in een klassement met 180 landen. In het geval van Congo wijst RSF op de impact van de aanwezigheid van de M23-rebellen in Noord-Kivu. Media werden daar aangevallen, en journalisten sloegen op de vlucht.

Eugène is een journalist in Rutshuru-centrum in Noord-Kivu, waar M23 de dienst uitmaakt. Zijn media werd al aangevallen. De journalist nam de vlucht en leeft sinds oktober 2022 in Goma. Hij tracht van daaruit zijn werk te doen maar dat blijkt niet gemakkelijk, bericht Actualité.cd.

“De mensen die zich buiten de zone bevinden moeten, wanneer ze iets brengen over de situatie in Rutshuru, eerst denken aan de toekomst van hun familieleden”, vertelt Eugène. “Journalisten hebben momenteel zeker geen complete vrijheid in deze zone.”

Plaatselijke organisaties zeggen dat er sinds oktober vorig jaar minstens 68 journalisten uit Rutshuru en Masisi zijn toegekomen in de stad Goma. Zij zijn verbonden aan 18 media.

Tuver Wundi coördineert de organisatie Journaliste en danger (JED) in Noord-Kivu. “Tien van de 18 getroffen radio’s zenden nu opnieuw uit”, zegt hij. “Sommige radio’s kunnen hun activiteiten niet hervatten. Zij staan op de index.”

Ondanks de lastige context wil een tiental journalisten toch graag terugkeren naar de plek waar ze leven en werken. Maar generaal Sylvain Ekenge van het Congolese leger raadt hen af om terug te gaan. “Het leger is daar niet te vinden. Je vindt er wel militairen van de regionale troepenmacht (EAC) en van M23 en zijn bondgenoten. Wij kunnen daar geen journalisten beschermen. Zodra we daar wel zijn, kan dat wel.”

In de sector hebben ze nog altijd geen nieuws van de directeur van Radio Mikeno uit Bunagana. Die man is vermist sinds 24 februari 2023.

© CongoForum, 12.05.23 (db)

Beeld – bron: archief Radio Okapi/J. Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.