Pont Maréchal, 40 jaar oud en nog eeuwen te gaan (CongoForum)

KINSHASA – De brug “Maréchal Mobutu”, het resultaat van een Japans-Congolese samenwerking, is 40 jaar oud. De “Organisation pour l’équipement de Banana-Kinshasa” (OEBK), die de brug onderhoudt viert deze verjaardag op 20 juni. Dat meldt de nieuwssite Infobascongo.net. Het verzoek komt van de Japanse ambassadeur in de DR Congo.

Deze weg-spoorbrug, een van de weinige in Afrika, wordt door Japanse technici onderhouden. De Japanse overheid heeft tevens toegezegd om de herstelling van een deel van de toegangswegen voor haar rekening te nemen. Het betreft hier meer bepaald het traject van de rechteroever van de brug tot het plein “Au-revoir Matadi”.

Nog eeuwen leven

De brug met een centrale overspanning van 520 meter is onderdeel van de de nationale weg nr. 1 (RN1) die de hoofdstad Kinshasa met de kuststad Muanda verbindt. De brug over de Congorivier is 722 meter lang, 12 meter hoog met een diepgang van 53 meter bij het waterniveau van Matadi. De pioniers van de bouw van deze brug worden op 20 juni gedecoreerd.

Volgens Japanse deskundigen kan het bouwwerk nog twee eeuwen mee. Het spoorgedeelte is nog nooit gebruikt.

© CongoForum, 23.05.23 (em)

Beeld – bron: Eddy Merveillie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.