Beni: Monusco haalt tiental minderjarigen weg bij Congolees leger (CongoForum)

BENI – De VN-vredesmacht Monusco heeft gisteren in Beni (Noord-Kivu) een tiental minderjarigen tussen 14 en 17 jaar weggehaald bij de FARDC, het Congolese leger. De sessie om de rekruten voor de FARDC op te sporen werd uitgevoerd door de afdeling kinderbescherming van Monusco in het militaire kamp Mambango, op tien kilometer van het stadscentrum van Beni.

De minderjarigen, voornamelijk jongens, komen uit verschillende plaatsen in de regio Beni en Lubero. Enkele weken geleden schreven ze zich in als kandidaten voor het nationale leger (FARDC), meldt Radio Okapi.

Na hun vertrek uit het leger zullen de kinderen herenigd worden met hun families, zoals Bernard Okanda van de afdeling kinderbescherming van Monusco-Beni uitlegt: “Deze kinderen zullen worden teruggebracht naar hun families. Maar ondertussen gaan we ze doorverwijzen naar Unicef, via zijn vertegenwoordigers hier in Beni, zodat ze ondersteuning krijgen”.

Kolonel Faustin Ndakala, directeur van informatie, selectie en oriëntatie in de 34ste militaire regio van de FARDC, herinnerde aan de belofte van de regering om geen kinderen te ronselen voor het leger: “Vandaag kan de FARDC geen minderjarigen rekruteren. Deze opsporingssessie bewijst dat de Congolese regering in het algemeen en de FARDC in het bijzonder de overeenkomsten blijven respecteren die zijn ondertekend met Monusco en al de ngo’s voor kinderbescherming”.

Sinds november 2022 zijn minstens 630 minderjarigen door Monusco, in samenwerking met de FARDC, weggehaald bij het leger.

© CongoForum, 08.06.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.