Bintou Keita: “Terugtrekking vredesmacht moet waardig en vreedzaam gebeuren” (CongoForum)

KINSHASA – Bintou Keita, de topvrouw van de VN-vredesmacht in de DR Congo, bevestigt dat Monusco mettertijd zal verdwijnen. “Maar de terugtrekking moet waardig en vreedzaam gebeuren. Je zet zo’n missie niet zomaar op een dag stop.”

Om de VN-blauwhelmen te kunnen terugtrekken, moet het Congolese leger zijn aanwezigheid overal in het land uitbreiden, zegt Bintou Keita terecht. Ze verwijst bijvoorbeeld naar de vele ontheemde Congolezen die nu op een aantal plaatsen worden beschermd door de VN-vredesmacht.

De hoge VN-functionaris ziet nog andere cruciale punten: de dreiging van gewapende groepen moet worden verminderd dankzij een globale aanpak; het ontwapenings- en demobilisatieprogramma moet goed worden uitgevoerd; en er zijn geloofwaardige, vreedzame en transparante verkiezingen nodig volgens de timing die wordt bepaald door de Congolese Grondwet.

Regeringswoordvoerder Patrick Muyaya beaamt dat de terugtrekking op een georganiseerde, gestructureerde en beschaafde manier moet gebeuren, aldus Radio Okapi. Muyaya wil er geen datum op plakken omdat er altijd onvoorziene dingen kunnen gebeuren en omdat alles niet vooraf in te schatten is.

Volgens Bintou Keita blijft Monusco alle vredesprocessen in de regio ondersteunen. Als die processen genoeg resultaat opleveren, kunnen de vele duizenden ontheemden eindelijk naar huis terugkeren. Het gaat meer precies om de vredesprocessen van Nairobi en Luanda.

© CongoForum, 20.06.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.