Bukavu: tweede editie rap- en slamfestival eind juli, met La Fouine en Musique Populaire pour la Révolution (CongoForum)

BUKAVU – Bukavu, de hoofdplaats van de provincie Zuid-Kivu, organiseert 28 en 29 juli de tweede editie van het Festival du Rap et Slam (Festiras). Bij dit culturele evenement, dat in juli 2022 van start ging, staan sociale cohesie en samenleven bovenaan de agenda, meldt Actualité.cd.

Zondag onthulde het organisatieteam de details van het evenement van dit jaar, de speciale kenmerken, de headliners en nog veel meer. De organisatoren hebben rekening gehouden met een aantal factoren bij het organiseren van het festival dit jaar, waaronder het lopende verkiezingsproces en de aanhoudende zorgwekkende veiligheidssituatie in het oostelijke deel van de DR Congo.

Het is ook een gelegenheid om vrede en sociale cohesie te prediken en het is een waarschuwing aan jongeren om zich niet te laten manipuleren door politici.

“We hebben rekening gehouden met de context waarin we leven, allereerst is het dit jaar een electorale context, maar tegelijkertijd zijn er uitdagingen op het gebied van veiligheid, en voor Festiras gaat het erom kunst te maken in het hart van verandering door boodschappen van vrede, sociale cohesie en samenleven over te brengen. En in een verkiezingsjaar willen we voorkomen dat jongeren gemanipuleerd worden door politici. We willen ook actieve geweldloosheid onder jongeren bevorderen en deze conferentie zal jongeren hun verantwoordelijkheid laten nemen”, aldus Yvette Mushigo, lid van het organisatieteam.

De organisatoren hebben aangekondigd dat verschillende nationale artiesten, waaronder de groep MPR (Musique Populaire pour la Révolution), bovenaan de affiche zullen staan.

“De kandidaatstelling werd gelanceerd op 6 juni van dit jaar, en op nationaal niveau. We hebben de eer om ‘Yekima de bel art’ te verwelkomen. We verwelkomen ook een andere headliner uit Kinshasa, de groep MPR en vele anderen,” legt Aldo Cibembe uit, voorzitter en artistiek directeur van Festiras.

Terwijl de eerste editie werd bekroond door rapper Youssoupha, zal de tweede editie rapper La Fouine in Bukavu als topper laten optreden. “De headliner van dit jaar, die 2 miljoen volgers heeft op Instagram, 4 miljoen volgers op Twitter en 7 miljoen volgers op Facebook, is mijnheer La Fouine,” legt Aldo Cibembe uit.

Bolivar M’vulu zal ook als headliner optreden. Deze tweede editie van het festival staat in het teken van Rap en Slam, met als motto “spreken in het openbaar in het hart van de verandering”. Het wordt gehouden in het ‘Collège Alfajiri’ in Bukavu.

Na herhaalde oorlogen in het Grote Merengebied moedigde de eerste editie van het Rap and Slam Festival artiesten uit de regio aan om liedjes te componeren die mensen uit verschillende landen in de regio samen zouden brengen.

© CongoForum, 28.06.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Ben Kabamba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.