Congo Gold start met goudverwerking in Congo (CongoForum)

KINSHASA – Het bedrijf Congo Gold zal in juli met goudverwerking starten in de Democratische Republiek Congo. Dat meldde het Congolese persagentschap ACP zondag. Congo Gold maakt het nieuws zaterdag bekend op het ministerie van Mijnbouw, nadat de minister een delegatie van het bedrijf had ontvangen.

“We waren gekomen om de minister van Mijnen te ontmoeten om verslag uit te brengen over de goudproductie en -verwerking in Congo. Ter plekke kreeg de delegatie van Congo Gold het groen licht van de minister van Mijnen zodat de daadwerkelijke verwerking van het goud al in juli kan beginnen”, aldus het bedrijf.

De minister van Mijnbouw, Antoinette N’samba Kalambay, gaf Congo Gold het groene licht om het goud lokaal te verwerken, na besprekingen over de kwestie. De goudraffinaderij van Congo Gold in Bukavu zal eind juli in gebruik worden genomen.

Goudverwerking, een primeur in de DR Congo, is voor een Congo een manier om meer uit de eigen natuurlijke rijkdommen te halen. Ruw goud zal nu kunnen worden omgezet in goudstaven.

De bijna 1.200 m2 grote fabriek heeft de capaciteit om 200 kg goud per dag te verwerken en 2 ton per maand met een zeer hoge kwaliteit.

Vorige week dinsdag had een delegatie van de directeuren van Congo Gold ook een ontmoeting met de minister van Industrie, Julien Paluku, om hem bij te praten. De minister van Industrie suggereerde dat de raffinaderij overheidssteun zou kunnen krijgen om het succes van het project te garanderen. Insiders spreken van mogelijke belastingvoordelen die kunnen worden toegekend.

Tot nu toe wordt alle goud, afkomstig uit het oosten en noordoosten van het land, in het buitenland verwerkt. Meer bepaald in buurland Oeganda, waar er een fabriek is die goud kan transformeren.

© CongoForum, 12.06.23 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van Erik Stein via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.