DR Congo: start van het staatsexamen 2022-2023 (CongoForum)

KINSHASA – De gewone zitting van het staatsexamen (EXETAT) is gisteren in het hele land begonnen. De officiële start van deze nationale test vond plaats in de stad Mbuji-Mayi en werd gegeven door de minister van Basis-, Voortgezet- en Technisch Onderwijs (EPST), Tony Mwaba.

Naar verwachting zullen dit schooljaar in totaal 1.800.253 leerlingen deelnemen. Volgens de finalisten in Kinshasa verliep het examen goed, meldt Radio Okapi.

Op de eerste dag was de test gericht op algemene kennis. Vandaag zijn de keuzevakken aan de beurt. En deze finalisten zeggen te hopen dat alles net zo soepel zal verlopen als op de eerste dag.

Een maand na de dodelijke overstromingen in Kalehe

Op het grondgebied van Kalehe werd het staatsexamen officieel gelanceerd door de beheerder van het ’territoire’, Thomas Bakenga, in het EXETAT-centrum in Kalehe-Centrum. Hij toonde zich verheugd over de stiptheid van de finalisten die aanwezig waren in de verschillende staatsexamencentra in zijn gebied. De start van deze examens verliep rustig en zonder incidenten, zelfs voor de finalisten uit Bushushu en Nyamukubi, dorpen die getroffen waren door de dodelijke overstromingen en aardverschuivingen afgelopen mei.

In totaal nemen 44.543 kandidaten, waaronder slechts 21.558 meisjes, vandaag deel aan de 107 centra in de onderwijsprovincie Zuid-Kivu 1.

Naar Minembwe

De directeur van de onderwijsprovincie (PROVED)/Zuid-Kivu 2, Albert Bope, meldt dat er naar verwachting 24.043 kandidaten, waaronder 9.420 meisjes, zullen deelnemen aan deze gewone sessie in de ’territoires’ Uvira en Fizi.

Sommige finalisten hebben ongeveer tien kilometer gereisd, van Mikenge naar Kalingi en van Kalingi naar Minembwe-Centrum, om deel te nemen aan de examens. Een andere beweging van finalisten en leraren werd waargenomen op weg van het Minembwe-Centrum naar hun examencentrum in Mikenge.

De woordvoerder van de FARDC (het leger) in Minembwe, tweede luitenant Jérémie Meya, wijst erop dat al deze centra onder strenge beveiliging en toezicht staan van de nationale politie, ondersteund door de FARDC.

© CongoForum, 27.06.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.