Gerichte aanval tegen ontheemden in Ituri streng veroordeeld door VN (CongoForum)

BUNIA – Bintou Keita, die de Verenigde Naties op het hoogste niveau vertegenwoordigt in de DR Congo, is niet te spreken over de recente aanval tegen een kamp voor ontheemden in Lala, op 75 kilometer van Bunia in de provincie Ituri. Deze aanval vond plaats in de nacht van 11 op 12 juni. Er vielen meer dan 45 doden, en een tiental personen raakten gewond, volgens voorlopige cijfers.

Volgens Bintou Keita was de ‘gerichte aanslag’ het werk van de militie CODECO (Coopérative pour le Développement du Congo). De VN-vredesmacht (Monusco) blijft naar verluidt vastbesloten om een einde te maken aan dit soort aanvallen en wil mee strijden tegen de straffeloosheid, aldus Radio Okapi. De VN-blauwhelmen namen in de bewuste streek al maatregelen om meer aanwezig te zijn.

De aanval tegen het kamp is volgens Monusco een ernstige schending van het internationaal humanitair recht. Er was mogelijk ook sprake van oorlogsmisdaden. Monusco vraagt aan de Congolese overheid om een onderzoek in te stellen en de verantwoordelijken voor de rechter te brengen. Eens te meer roept Bintou Keita alle gewapende groepen op om hun aanvallen tegen burgers te staken.

Lala ligt in de streek van Djugu en bevindt zich niet ver van het handelscentrum Bule. Volgens overlevenden werd er door de aanvallers ook brand gesticht. En verder werden bezittingen van ontheemden gestolen.

© CongoForum, 13.06.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.