Gevangenis in Masisi: minstens 26 gedetineerden overleden door slechte omstandigheden (CongoForum)

MASISI – Als gevolg van de moeilijke omstandigheden in de gevangenis in Masisi (Noord-Kivu) zijn daar sinds begin dit jaar minstens 26 gevangenen om het leven gekomen. Volgens middenveldorganisaties sterven er normaal gezien in zo’n tijdsspanne gemiddeld vijf mensen in deze gevangenis. De gevangenen hebben gebrek aan voedsel en medische zorg, weet Actualité.cd.

“Op dit moment sterven de gevangenen van de honger, sommigen eten kruiden zoals geiten, en dit veroorzaakt verschillende ziektes die helaas niet behandeld kunnen worden bij gebrek aan geneesmiddelen. Dat gebeurt ondanks het feit dat de Congolese regering elk kwartaal een bedrag van 9 miljoen Congolese frank aan deze gevangenis in Masisi toekent”, zegt Telesphore Mitondeke, voorzitter van het middenveld van Masisi.

De gedetineerden zijn al maanden niet voor de rechter gebracht. “Het is al meer dan 6 maanden geleden dat er een openbare hoorzitting is geweest op het grondgebied van Masisi. Dit betekent dat sommigen van hen illegaal worden vastgehouden”, voegt de man uit het maatschappelijk middenveld eraan toe.

Diverse gedetineerden lijden aan ondervoeding en tuberculose. De gevangenis heeft een ziekenboeg, maar het ontbreekt er aan medische benodigdheden. “Als in Noord-Kivu een gevangene zegt dat hij ziek is, hebben degenen die hem gearresteerd hebben niet eens de tijd om zich zorgen te maken over zijn gezondheidstoestand. Daarom zien we meer doden en meer zieken zonder verzorging. Er zijn zo veel gevallen, niet alleen in Masisi maar in de hele provincie”, klaagt Vicar Hangi, een mensenrechtenactivist in Noord-Kivu.

De gevangenis van Masisi telt ongeveer 100 gevangenen.

© CongoForum, 15.06.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.