Haut-Katanga: lokale media discussiëren over beheer natuurlijke hulpbronnen in Lubumbashi (CongoForum)

LUBUMBASHI – Vertegenwoordigers van de lokale en regionale media uit de regio Katanga hebben dinsdag met elkaar gediscussieerd over het beheer van de natuurlijke hulpbronnen. Jean de la Paix Mbangu van de openbare radio van Kolwezi, Denise Maheu, Antho Mulanga en Jeff Mbiya Kadima, allemaal journalisten gespecialiseerd in het thema, namen deel aan de discussies, meldt Actualité.cd. De conferentie was gekoppeld aan een fototentoonstelling waaraan 6 Congolese professionals deelnamen.

“In de Democratische Republiek Congo spelen lokale radiostations een centrale rol in het informeren, ondersteunen en betrekken van de meest kwetsbaren in het lokale democratische debat. Dit is vooral het geval in rurale gemeenschappen. Voor onze fototentoonstelling hebben 6 fotografen, Congolezen of personen woonachtig in Congo, het werk getoond van 15 van de 77 lokale radiostations die partner zijn in het MSDA-programma”, zegt Sandrine Kabeya, hoofd van Internews in de regio Katanga. MSDA is een programma ter bevordering van een meer open en dynamische mediasector die bijdraagt aan meer responsieve en transparante instellingen in de Democratische Republiek Congo, nvdr.

Kabeya voegt eraan toe: “Het belicht het dagelijkse werk van de plaatselijke radiostations in de Democratische Republiek Congo. Vandaag is de fototentoonstelling al geopend met een conferentie over het thema lokale radio en het beheer van natuurlijke hulpbronnen in Lubumbashi. Twee weken lang, van dinsdag 13 tot 27 juni 2023, krijgt het publiek de kans om deze tentoonstelling te bezoeken en zich vertrouwd te maken met het informatiewerk van de lokale radiopartners van Internews.”

Internews is een niet-gouvernementele organisatie (ngo) die zich inzet voor mediaontwikkeling in zowat 40 landen. Door samen te werken met lokale media verbetert Internews de toegang tot en de kwaliteit van lokaal beschikbare informatie. In de DR Congo voert Internews projecten uit op het gebied van media en burgerparticipatie, in het bijzonder voor vrouwen.

© CongoForum, 15.06.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jean Ngandu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.