Huiszoeking bij Katumbi en Kalonda: oppositie hekelt ” provocatie die het imago van Congo bezoedelt” (CongoForum)

KINSHASA – De woning van oppositieleider Moïse Katumbi in Kinshasa en die van zijn adviseur Salomon Idi Kalonda Della in Lubumbashi werden donderdag doorzocht. Katumbi zit sinds 30 mei in hechtenis. Hij was zich na twee politieke demonstraties in de Congolese hoofdstad aan het klaarmaken om terug te keren naar Lubumbashi. Volgens de militaire inlichtingendienst had Salomon Idi Kalonda Della een vuurwapen in zijn handen bij een politieke mars en stond hij in contact met de M23 en de Rwandese legerleiding, met als doel het bewind van Félix Tshisekedi omver te werpen.

Een ongewoon tafereel op de Avenue Moero in Lubumbashi. Voertuigen zonder nummerplaten stormden om 9 uur ’s ochtends binnen en sloten de laan af. Het gebied werd afgezet en het verkeer werd onmogelijk gemaakt. Mannen in militair uniform en anderen in burgerkledij stormden het huis van Salomon Idi Kalonda Della binnen. Zijn vrouw en kinderen waren nergens te bekennen. Het huis werd bijna vijf uur lang van boven tot onder doorzocht.

In Kinshasa was de woning van Moise Katumbi in de wijk ‘GB’ het doelwit. Ook hier namen agenten in uniform en anderen in burgerkledij deel aan de operatie.

Volgens Francis Kalombo, een woordvoerder van Moïse Katumbi, die kort na het aanvang van de huiszoeking ter plaatse kwam, werd er niets meegenomen. Advocaten van Katumbi en zijn rechterhand, evenals leden van zijn partij, hekelen, “de onregelmatige huiszoekingen” die zijn uitgevoerd zonder de aanwezigheid van de betrokkenen of hun raadslieden.

Dieudonné Bolengetenge, secretaris-generaal van Ensemble pour la République, hekelt het gebruik van overheidsdiensten voor politieke doeleinden: “Deze pesterijen hebben alleen tot doel om de oppositie te muilkorven en de tekortkomingen van de huidige regering te verdoezelen. We roepen het regime van Félix Tshisekedi Tshilombo op om een einde te maken aan deze provocatie, die het imago van ons land bezoedelt en ons land in een vuurzee dreigt te storten”. De oppositie heeft deze maand twee nieuwe betogingen gepland in de Congolese hoofdstad.

© CongoForum, 09.06.23 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jean Ngandu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.