Human Rights Watch documenteert ernstige misdrijven, gepleegd door M23 (CongoForum)

NAIROBI – De rebellen van M23, die worden gesteund door Rwanda, hebben sinds eind 2022 een aantal moorden, verkrachtingen en andere oorlogsmisdaden gepleegd in het oosten van de DR Congo. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een persbericht.

HRW verwijst naar aanvallen met explosieven tegen de burgerbevolking op een aantal plaatsen in de provincie Noord-Kivu. Hierbij vielen zowel doden als gewonden. Er was ook veel materiële schade. De aanvallen van de rebellen maakten de ‘rampzalige humanitaire crisis’ in het gebied nog erger, klinkt het.

Clémentine de Monjoye, onderzoekster bij HRW, maakt er geen geheim van dat de rebellen van M23 militaire steun krijgen van Rwandese legercommandanten, bericht Radio Okapi. “De DR Congo en Rwanda hebben allebei de plicht om de commandanten van M23 voor hun misdrijven te laten berechten. Hetzelfde geldt voor elke Rwandese verantwoordelijke die steun geeft aan deze rebellen.”

Op 9 mei 2023 gaf Artsen Zonder Grenzen medische verzorging aan 674 overlevenden van seksueel geweld. Zij hadden in de twee laatste weken van april ernstige feiten meegemaakt in kampen voor ontheemden nabij de stad Goma. Volgens HRW is dit seksueel geweld gevoelig toegenomen. Seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen is schering en inslag en komt niet alleen voor in de zones waar er gevechten zijn. Volgens AZG worden meisjes en vrouwen dikwijls verkracht wanneer ze buiten de kampen naar eten of brandhout aan het zoeken zijn.

Ook gewapende groepen die het Congolese leger steunen tegen M23, maken zich schuldig aan ernstige misbruiken. Strijders van de FLDR en Nyatura/Habazungu bijvoorbeeld blijken ook vrouwen te verkrachten.

HRW heeft documentatie over acht onwettige executies en 14 gevallen van verkrachting die werden begaan door mannen van M23. De organisatie vermoedt dat er nog meer willekeurige executies waren maar kon niet genoeg elementen bijeenbrengen om die officieel te staven.

Bij bombardementen op bewoonde zones in Kanombe en Kitshanga en nabij Mushaki, vielen er zeven doden en drie gewonden.

HRW is van mening dat de noodtoestand in de regio de situatie alleen maar erger maakte. De samenwerking van het Congolese leger met diverse gewapende groepen bleek ook geen verstandige zet. Bij de keuze van deze partners blijken etnische overwegingen een rol te spelen.

De militaire come-back van M23 en de reactie daarop van het leger en andere gewapende groepen deed sinds maart 2022 zowat 1 miljoen mensen hun huizen verlaten, aldus nog HRW.

© CongoForum, 14.06.23 (db)

Beeld – bron: ontheemden, Radio Okapi/Denise Lukeso

Lees ook: https://www.hrw.org/fr/news/2023/06/13/rd-congo-meurtres-et-viols-commis-par-les-rebelles-du-m23-soutenus-par-le-rwanda

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.