Jean-Pierre Lacroix pleit voor “geleidelijke en verantwoordelijke terugtrekking van Monusco” (CongoForum)

KINSHASA – Het bezoek van VN-ondersecretaris-generaal voor vredesoperaties Jean-Pierre Lacroix aan de DR Congo werd breed uitgemeten in de Congolese pers.

Het hoofd van de VN-vredesoperaties, Jean-Pierre Lacroix, heeft aangekondigd dat de VN bestudeert hoe de vredesmacht in de DR Congo “zo snel mogelijk” kan worden teruggetrokken, maar dan wel op een “geleidelijke en verantwoordelijke” manier, meldt de krant Forum des As.

Lacroix wees er wel op dat er honderdduizenden ontheemden zijn in het oosten die “bijna uitsluitend worden beschermd” door VN-blauwhelmen. Deze mensen vragen om de vredesmacht niet te laten vertrekken. Dat zou leiden tot een “veiligheidsvacuüm” dat “fataal” voor hen zou zijn, legt de krant uit.

De hoge VN-functionaris verwees ook naar het “overgangsproces”, een proces dat “momenteel wordt herzien om zich te concentreren op de essentiële criteria” voor een vertrek van Monusco “onder goede omstandigheden”, aldus het dagblad.

Ook al zijn de Congolese autoriteiten geruststellend over de groeiende rol van de FARDC bij de beveiliging van het land en de bescherming van de bevolking, merkt L’Avenir op, de toespraak van Jean-Pierre Lacroix, ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties voor vredesoperaties, roept twijfels op over de werkelijke capaciteit van het Congolese leger om verantwoordelijkheid te nemen. De krant voegt eraan toe dat hij daarom meer steun belooft om de capaciteiten van de Congolese staat te versterken, in het bijzonder die van de FARDC en de politie.

Volgens Le Potentiel stond Lacroix stil bij de ontwikkeling van Monusco vanuit het perspectief van een overgang naar een geleidelijk vertrek en de verankering door de Congolese autoriteiten van de activiteiten die Monusco op dit moment uitvoert. De krant vat samen dat de adjunct-secretaris-generaal van de VN, die naar zijn Congolese gesprekspartners heeft geluisterd, een aantal prioriteiten heeft vastgesteld: meer steun voor capaciteitsopbouw in de Congolese staat, in afwachting van de versterking van de FARDC en de politie; steun voor het P-DDCR-S-proces (Programma voor demobilisatie, ontwapening, gemeenschapsherstel en stabilisatie); steun voor de bescherming van burgers.

Lacroix deed ook uitspraken over het lopende verkiezingsproces in de DR Congo. Hij onderstreepte hoe belangrijk het is “om een einde te maken aan haatzaaiende taal en de dreiging van xenofobie”. Voor hem is het belangrijk dat politieke spelers en het maatschappelijk middenveld er alles aan doen om de spanningen en de dreiging van haatzaaiende boodschappen te verminderen, concludeert het agentschap.

Volgens La Prospérité kondigde Jean-Pierre Lacroix een internationale top over de DR Congo in Luanda aan. Het doel van deze top, waarbij ook de Verenigde Naties betrokken zullen zijn, is om de samenhang van de verschillende Afrikaanse en regionale initiatieven over de situatie in de DR Congo te waarborgen, voegt het dagblad toe.

© CongoForum, 08.06.23 (rk)

Beeld – bron: Jean-Piere Lacroix, Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.