Kaderovereenkomst Addis Abeba: ondertekenaars moeten verplichtingen nakomen (CongoForum)

KINSHASA – “De consolidatie van de kaderovereenkomst van Addis Abeba over de terugkeer van een duurzame vrede in het oosten van de DR Congo” was het centrale thema van de gesprekken die woensdag in Kinshasa plaatsvonden tussen de nieuwe coördinator van het nationale opvolgingsmechanisme van de kaderovereenkomst, Alphonse Ntumba Luaba, en de speciale gezant van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor het Grotemerengebied, Huang Xia.

De Congolees en zijn gesprekspartner dringen er allebei op aan dat de ondertekenaars van de overeenkomst hun verplichtingen nakomen. Ze wilden onderling bekijken hoe de uitvoering van de overeenkomst kan worden verbeterd, wat er kan gebeuren om ze aan te passen en hoe er meer werk kan worden gemaakt van vrede, samenwerking, veiligheid en ontwikkeling in de regio. De landen die hun handtekening zetten onder het akkoord, moeten hun beloftes nakomen en rekenschap afleggen, aldus Alphonse Ntumba Luaba.

De diverse landen beloofden de soevereiniteit van elk land te respecteren, zich niet te mengen in de zaken van andere landen en wederzijds respect na te streven. Ntumba: “Wij zullen er nog meer op toezien dat deze verbintenissen worden nagekomen en dat banden en het vertrouwen kunnen worden hersteld door dit respect.”

© CongoForum, 15.06.23 (rk)

Beeld – bron: Huang Xia, Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.