Kanyabayonga: aangehouden vrouwen vrijgelaten in ruil voor 200 dollar per persoon (CongoForum)

GOMA – Het Congolese Instituut voor Natuurbescherming (ICCN) heeft vorige week zaterdag negen ontheemde vrouwen vrijgelaten die waren aangehouden in Kanyabayonga in Noord-Kivu. Volgens het ICCN waren de vrouwen aangetroffen in een conflictgebied, bericht Radio Okapi.

Het middenveld in Kanyabayonga bevestigt dat de vrouwen nu vrij zijn. Maar ze moesten wel ieder 200 dollar neertellen om te worden vrijgelaten. “Nadat er voor de vrouwen was opgekomen, accepteerden het ICCN en de procureur dat ze konden worden vrijgelaten in ruil voor 200 dollar per persoon”, zegt Daniel Muhindo Sengemoja, de nummer één van het plaatselijke middenveld. Een politicus werd bereid gevonden om het bedrag voor alle vrouwen te sponsoren.

Volgens Muhindo gaat het om vrouwen met soms erg kleine kinderen. De meeste van die kinderen zijn dan ook nog eens ziek. Eén kind was zelfs achtergebleven in het woud. “Gelukkig werd dit kind teruggevonden in de gemeente Kanyabonga.”

Daniel Muhindo wil dat de regering de grenzen van het reservaat beter aangeeft zodat de bevolking beter zou zijn geïnformeerd.

De negen vrouwen, van wie sommige waren gevlucht voor de M23-rebellen, werden op 5 juni 2023 aangehouden in het dorp Bushikwa. Dat gebeurde door parkwachters van het ICCN op de grens tussen de territoria Lubero en Rutshuru. Volgens de parkwachters bevonden de vrouwen zich in een gebied waar er spanningen heersen tussen het ICCN en de plaatselijke bevolking.

Het middenveld van Kanyabayonga had al op 8 juni geprotesteerd tegen de aanhouding van de vrouwen en had toen hun vrijlating geëist.

© CongoForum, 23.06.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Caniche Mukongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.