Kinshasa: IGF deelt ervaring in controle en superviseren van financiën met studenten en experts (CongoForum)

KINSHASA – In de Grote Zaal van de Faculteit Sociale, Politieke en Administratieve Wetenschappen van de Universiteit van Kinshasa vond donderdag een ochtend van wetenschappelijke reflectie plaats over het thema “Zwitsers federaal bestuur en gedecentraliseerd bestuur in de Democratische Republiek Congo”. In aanwezigheid van studenten en deskundigen uit verschillende sectoren die betrokken zijn bij het beheer van de overheidsfinanciën en de controle op de ontwikkeling van gedecentraliseerde entiteiten, (met name BCECO), maakte de Inspectie-Generaal van Financiën (IGF), een departement dat verbonden is aan het presidentschap van de Republiek, van de gelegenheid gebruik om zijn ervaring over dit onderwerp met het publiek te delen. Dat bericht Actualité.cd.

“Als persoonlijk vertegenwoordiger van de Inspecteur-Generaal van Financiën, hoofd van het departement, onderzocht het hoofd van de brigade belast met overheidsbedrijven en -instellingen de rol en de opdrachten van het IGF in het beheer van en het toezicht op fondsen die aan de provincies zijn toegewezen. Gabriel Kabanangi schetste eerst de rol en de opdrachten van het IGF, de architectuur van de controle van de overheidsfinanciën in de DR Congo en de ervaring en de praktijken van het IGF bij de controle van en het toezicht op de overheidsfinanciën van de provincies en de gedecentraliseerde territoriale entiteiten (ETD)”, meldt de communicatie-eenheid van het IGF.

De Zwitserse ambassadeur in de DR Congo, Chasper Sarott, was van zijn kant tevreden over de kwaliteit van de presentaties, maar sprak ook de wens uit dat de regering van de Democratische Republiek Congo en andere diensten die betrokken zijn bij de ontwikkeling van gedecentraliseerde entiteiten actiever zouden worden, aangezien de ontwikkeling van de DR Congo ervan afhangt.

“Ik heb vandaag veel geleerd, met name van de aanwezige autoriteiten over de stand van zaken van de decentralisatie in de DR Congo, en tegelijkertijd kregen we een presentatie van het Zwitserse instituut voor federalisme over de werking van het Zwitserse federalisme”, vertelde hij aan de pers.

In overeenstemming met de bepalingen van Ordonnantie nr. 87-323 van 15 september 1987 tot oprichting van de Inspectie-Generaal van Financiën, afgekort I.G.F., heeft deze dienst, die verbonden is aan de president van de Republiek, algemene bevoegdheden om de overheidsfinanciën en -activa te controleren.

In die hoedanigheid verifieert en controleert het alle financiële transacties van de staat, gedecentraliseerde administratieve entiteiten, overheidsinstellingen en parastatale organen, alsmede alle soorten organen of bedrijven die financiële steun ontvangen van de staat, gedecentraliseerde administratieve entiteiten en overheidsinstellingen of parastatale organen in de vorm van een investering, subsidie, lening, voorschot of garantie.

© CongoForum, 27.06.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/J. Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.