Kinshasa: politie geeft chauffeurs van sommige taxi’s 48 uur om getinte ruiten te verwijderen (CongoForum)

KINSHASA – Om de steeds terugkerende gevallen van ontvoering in de stad Kinshasa te bestrijden, heeft de Congolese nationale politie een radicale beslissing genomen over de auto’s die algemeen bekend staan als “ketchs”. Tijdens een politieparade in het Martelarenstadion heeft Sylvano Kasongo, adjunct-divisiecommissaris van de stadspolitie van Kinshasa, de betrokken chauffeurs de instructie gegeven om hun getinte ruiten binnen de 48 uur te verwijderen en zo te helpen om bepaalde ontvoeringen te voorkomen.

“Gele wagens die gebruikt worden voor openbaar vervoer hebben 48 uur de tijd om hun getinte ruiten te verwijderen. Als deze auto’s na de deadline nog op de weg zijn, nemen we ze te pakken. Als ze hiervoor willen staken, laat ze dat dan doen, zelfs een jaar lang. Dit is een maatregel van de politie”, aldus de hoge officier.

De deadline van 48 uur loopt morgen, woensdag, af. Vanaf donderdag 15 juni mag geen enkele taxi van het openbaar vervoer, bekend als een “ketch”, nog rijden met getinte ruiten.

De afgelopen maanden zijn er verschillende gevallen van ontvoering geregistreerd in de Congolese hoofdstad. De meeste van deze ontvoeringen vonden plaats in het openbaar vervoer, meer bepaald met de bewuste voertuigen. Vandaar de beslissing om getinte ramen te verwijderen om deze trend te doorbreken. Wie getinte ruiten heeft, moet die naar beneden rollen zodat het interieur van het voertuig zichtbaar is.

Kasongo kondigde ook geïmproviseerde wegversperringen aan. Hiermee wil de politie in Kinshasa op een aantal momenten nachtelijke controles organiseren en de onveiligheid bestrijden. Deze controles zouden moeten helpen om al bekende criminelen tegen de lamp te laten lopen. Wegversperringen leiden ook tot verkeersopstoppingen, een goede zaak voor de politie omdat het zo lastiger wordt voor criminelen om snel weg te komen.

De criminelen waarvan sprake ontvoeren hun slachtoffers, beroven hen en laten hen dan achter of eisen losgeld in ruil voor hun vrijlating.

© CongoForum, 13.06.23 (rk)

Beeld – bron: J. Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.