Lubumbashi: aartsbisschop veroordeelt grote kloof tussen politieke klasse en bevolking (CongoForum)

KINSHASA – De aartsbisschop van Lubumbashi, mgr. Fulgence Muteba, klaagt de enorme kloof tussen het rijkelijke leven van de ‘politieke oligarchie’ en ‘de miserie van het volk’ aan. Die kloof wordt alleen maar groter, zegt hij. Mgr. Muteba wijst ook op de ‘algemene onverschilligheid’ hierover bij de mensen die aan de macht zijn, aldus Radio Okapi.

De hoge katholieke geestelijke wond er zondag geen doekjes om in de mis in Lubumbashi, ter afsluiting van een katholiek congres. Die mis werd opgedragen in het voetbalstadion van TP Mazembe door kardinaal Luis Antonio Tagle, de speciale gezant van paus Franciscus.

De aartsbisschop had het over onrechtvaardige en stuitende omstandigheden maar zei ook dat de bevolking niet wanhoopt. “Ons volk gelooft sterk in een betere toekomst. Het is zich ervan bewust dat het zijn eigen lot in handen heeft.”

Congo is een land met heel wat natuurlijke rijkdommen: koper, kobalt, diamanten, hout. Het land int heel wat inkomsten aan de grenzen. Maar de voordelen van al die rijkdommen gaan naar een beperkte ‘elite’ en multinationals zonder veel scrupules. “Ondertussen leeft de bevolking in heel het land in miserie.”

Kardinaal Luis Antonio Tagle had het over de liefde die eigen moet zijn aan christenen. Maar hij veroordeelde ook de geldzucht, de corruptie en de manipulaties.

De voorzitter van de katholieke bisschoppenconferentie, mgr. Marcel Utembi, kantte zich tegen de verdeeldheid in Congo.

Aan het congres in Lubumbashi namen bisschoppen, priesters, gewijde personen, leken en gewone gelovigen deel. Eerder waren er al gelijkaardige congressen in Kisantu (1933) en Kinshasa (1980). Deze keer lag het accent op ‘het gezin’.

© CongoForum, 12.06.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jean Ngandu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.