Lubumbashi: nadenken over integratie van terugkeerders en asielzoekers (CongoForum)

LUBUMBASHI – Iets meer dan 11.000 Congolezen zijn tussen december 2021 en januari 2023 teruggekeerd naar de DR Congo, meer bepaald naar de provincie Haut-Katanga. Ze kwamen uit Zambia, Zuid-Afrika en Mozambique. Dat zegt Kathy Monie Danielle van het VN-Commissariaat voor de Vluchtelingen (HCR).

Vorige week was er in Lubumbashi een tweedaags atelier over de vraag hoe deze ex-vluchtelingen, andere terugkeerders en asielzoekers kunnen worden gere-integreerd in de maatschappij, aldus Radio Okapi.

In Haut-Katanga zijn er ook vluchtelingen uit landen als Somalië, Burundi, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Ivoorkust, Rwanda en zelfs Syrië. Zij leven in steden als Lubumbashi, Likasi, Sakania en Kipushi. Voor de ruimere regio ‘Grand Katanga’ is er sprake van 4.700 asielzoekers.

De deelnemers aan het atelier hebben ervoor gepleit om de asielzoekers officieel te erkennen en gelijke sociaaleconomische rechten te geven. Deze mensen zouden het recht moeten hebben om te werken, een zaak op te richten of een bankkaart te krijgen.

© CongoForum, 12.06.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Joël Bofengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.