Maréchal-brug wordt 40 jaar na ingebruikneming bedreigd door kapot wegdek (CongoForum)

MATADI – De beroemde Pont Maréchal in Matadi (Centraal-Kongo) vierde op dinsdag 20 juni 2023 haar 40ste verjaardag. Het bekende ‘monument’ verkeert echter in niet al te beste staat want het wegdek is op vele plaatsen beschadigd, meldt Radio Okapi.

Volgens een technisch rapport, opgesteld door Japanse experts, is de brug bezaaid met taluds, scheuren en kuilen waardoor het regenwater tot aan het metalen platform van de constructie kan doordringen.

Volgens de projecteigenaar moet er dringend een nieuwe asfaltlaag worden aangebracht, iets wat eigenlijk al 25 jaar na de bouw van de brug had moeten gebeuren. Gommaire Mansi Siala, voormalig directeur van de Organisation pour l’équipement de Banana-Kinshasa (OEBK), de overheidsdienst die de Maréchal-brug beheert, waarschuwde twee jaar geleden al dat er 20 miljoen dollar nodig was om het oude asfalt te strippen en een nieuwe asfaltlaag aan te brengen. Vermoedelijk is dat geld nog altijd niet op tafel gelegd.

De bebouwing aan de rand van het terrein vormt een bijkomende bedreiging voor de stabiliteit en duurzaamheid van de structuur. Bovendien zou het groeiende verkeer als gevolg van de toenemende economische activiteit in de havens van Boma en Matadi een bron van inkomsten moeten zijn, centen waarmee de brug kan worden onderhouden. Maar de realiteit is anders, aldus de OEBK.

De Pont Maréchal werd op verzoek van president Mobutu tussen 1979 en 1983 gebouwd door een consortium van Japanse bedrijven. De brug werd gedeeltelijk gefinancierd door de Japanse regering, De hangbrug, die de Congorivier overspant en een wegverbinding vormt tussen de havensteden Matadi en Boma, werd op 20 juni 1983 ingehuldigd. Het technisch beheer van de brug wordt ondersteund door Japanse experts via het Japanse Agentschap voor Internationale Samenwerking (JICA).

De Pont Maréchal, die ook toeristen aantrekt, ligt ongeveer 50 kilometer stroomafwaarts van de Cong-rivier en is een hangbrug met een lengte van 723 meter, een breedte van 12 meter en een spanwijdte van 520 meter. Daarmee was zij tot 2018 de langste hangbrug op het Afrikaanse continent. Ter gelegenheid van de 40ste verjaardag organiseerde de OEBK dinsdag een grote plechtigheid in Matadi, die werd bijgewoond door Congolese en Japanse delegaties.

© CongoForum, 21.06.23 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.