Meer dan 520.000 vluchtelingen uit buurlanden in DR Congo (CongoForum)

KINSHASA – In de DR Congo verblijven meer dan 520.000 vluchtelingen uit de buurlanden, zegt het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties. Meer dan 1 miljoen Congolezen trokken dan weer de grens over naar één van de buurlanden. En in Congo zijn er ook 6,3 miljoen ontheemden. Nergens in Afrika zijn er zoveel ontheemden, aldus UNHCR.

De cijfers komen uit het persbericht dat UNHCR gisteren uitstuurde naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag, meldt Actualité.cd.

Angèle Dikongué-Atangana vertegenwoordigt UNHCR in de DR Congo. “Het leed hier is onbeschrijflijk”, zegt ze. “Het ontbreekt de ontheemden vrouwen, kinderen en mannen aan alles.” Ontheemde burgers hebben vaak niet het juiste materiaal om een ‘onderkomen’ te bouwen en hebben te weinig eten en drinkwater.

In Noord-Kivu is de toestand erg kritiek. Sinds maart 2022 deinde het gewapend conflict daar uit van de streek van Rutshuru naar Masisi, Nyiragongo en de omgeving van de stad Goma. Alleen al in Noord-Kivu zijn er 2,3 miljoen ontheemden.

© CongoForum, 21.06.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/H. Misenga

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.