Onafhankelijkheid DR Congo, 63 jaar later: Moïse Katumbi: “Niets werkt. Het is een ramp!” Tshisekedi verdedigt huidig beleid (CongoForum)

KINSHASA – De 63ᵉ verjaardag van de toetreding van de Democratische Republiek Congo tot de nationale en internationale soevereiniteit wordt vandaag gevierd. Onder leiding van leiders als Patrice Lumumba en Joseph Kasa-Vubu kreeg Congo in 1960 het recht op zelfbeschikking.

Meer dan zes decennia na de onafhankelijkheid heeft oppositiepoliticus Moïse Katumbi een balans opgemaakt van hoe het land door de opeenvolgende leiders is geleid. De voorzitter van de partij Ensemble pour la République, die is uitgeroepen tot presidentskandidaat in december 2023, spreekt van een financiële, sociale en politieke ramp. Dat schrijven Afriqu’actu, MCP en mediacongo.net.

Geconfronteerd met deze “ramp” roept Katumbi, die van februari 2007 tot september 2015 aan het hoofd stond van de voormalige provincie Katanga, alle jongeren op om de geest van de vaders van de onafhankelijkheid te herontdekken om het land weer op de rails te krijgen.

“30/06/2023, 63ᵉ jaar onafhankelijkheid! Niets werkt! Onveiligheid, honger en ellende verspreiden zich overal. Het is een puinhoop. De democratie trekt zich terug. In dit verkiezingsjaar nodig ik alle jongeren uit om de moed en de vrijheidsgeest van de vaders van de onafhankelijkheid te herontdekken”, verklaarde hij.

Toespraak Félix Thisekedi

In zijn toespraak tot de natie zei de president van de Republiek dat hij zich “ten volle bewust” was van de ontreddering van het Congolese volk over de daling van de koopkracht, in het bijzonder die van de minstbedeelden, “waarvan de gevolgen, hoewel zichtbaar in de gezinskorf, voor sommigen moeilijk te overwinnen zijn”.

Volgens Félix Tshisekedi hebben de gunstige ontwikkeling van de grondstofprijzen en de digitalisering van de inningsprocessen ertoe geleid dat de binnenlandse inkomsten zijn gestegen, maar onvoldoende als gevolg van de mondiale economische context en de veiligheidssituatie in het oosten van het land.

“De impasse van de oorlog in Oekraïne heeft enerzijds geleid tot een stijging van de wereldprijzen van grondstoffen, energie en basisbehoeften, waardoor inflatoire druk is ontstaan in het land en zelfs binnen de meest robuuste economieën ter wereld, en anderzijds heeft de oorlog in het oosten van het land geleid tot een aanzienlijke stijging van de uitzonderlijke uitgaven op het gebied van veiligheid om onze territoriale integriteit te waarborgen”, legde hij uit.

Hij zei echter dat de vooruitzichten voor de korte en middellange termijn gunstig en stabiel blijven. “De prognoses van het Internationaal Monetair Fonds voor 2023 zijn 8%, voor 2024 7,2% en voor 2025 7,5%”, zei hij, en hij verzekerde dat de verbetering van de levensomstandigheden van de Congolezen de kern van zijn dagelijkse prioriteiten blijft.

In dit verband verklaarde hij dat hij de regering van de Republiek, onder het gezag van de eerste minister, en de Centrale Bank van Congo de specifieke taak heeft toevertrouwd om de inspanningen voor de stabilisering van de macro-economische parameters op te voeren teneinde de negatieve gevolgen voor de gezinskorf zoveel mogelijk te beperken, het overheidsbestuur in deze sector te verbeteren en tegemoet te komen aan de legitieme aspiraties van de bevolking.

© CongoForum, 30.06.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jean Ngandu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.