Re-integratie witte neushoorns in Garamba-park kan toerisme opkrikken (CongoForum)

ISIRO – Zestien witte neushoorns uit Zuid-Afrika zijn onlangs geïntroduceerd in het Nationaal Park Garamba in de provincie Haut-Uélé. Dat melden ACP, Actualité.cd en Radio Okapi en de informatie werd bevestigd door het kantoor van de minister van Milieu en Duurzame Ontwikkeling. Toerismeorganisaties hopen dat de komst van deze dieren het toerisme in het Garamba-park zal stimuleren. Op verzoek van het ICCN (Congolees Instituut voor Natuurbehoud) heeft de regering aanzienlijke logistieke middelen ingezet om de dieren naar het park te brengen.

Benjamin Mputu is adviseur natuurbehoud en biodiversiteit bij het ministerie van Milieu en Duurzame Ontwikkeling. Hij bevestigt de komst van deze neushoorns en zegt dat het de bedoeling is om er uiteindelijk 70 te hebben. Nu zijn er dus al 16. Bedoeling is om tegelijkertijd het toerisme in het park een impuls te geven.

“Vroeger waren er hier in Congo witte neushoorns. Maar nu hebben we er dus in Zuid-Afrika gekocht. Er was een tijd dat deze soort bijna niet meer bestond in het Garamba-park. We zien deze dieren niet meer in het Virunga-park. Om toeristische redenen kon de DR Congo via het ICCN witte neushoorns in Zuid-Afrika kopen voor het Garamba Park. We hadden er meer dan zeventig kunnen kopen, maar we hebben er zestien gekocht. We moeten er meer kopen voor het toerisme, dan komen de mensen kijken en komt er geld binnen “, zegt Benjamin Mputu.

Baudouin Kabuya, de toerismemanager van ‘Tokende Africa’, kreeg de smaak van het toerisme te pakken toen hij 26 was. Volgens hem zal de introductie van deze neushoorns in het Garamba-park het toerisme in het park stimuleren. De provincie Haut-Uélé, waar het park ligt, zal inkomsten opstrijken die de economie zullen stimuleren. Het Garamba-park is het enige van de negen nationale parken in de DR Congo waar de witte neushoorn voorkomt.

“Zestien witte neushoorns uitzetten heeft een positief effect. Waarom? Er is de ontwikkeling van het toerisme, in de eerste plaats voor de lokale gemeenschap, maar ook voor de buitenlanders die er naartoe komen. Want iedereen die de witte neushoorns wil zien, hoeft alleen maar naar het Garamba-park in het noorden van de DR Congo, in Haut-Uélé, te komen. De lokale gemeenschap moet bewust worden gemaakt van het belang van het behoud van deze dieren. Als de parken in harmonie met de lokale gemeenschap worden opgezet, zullen de dieren langer leven. Er liggen dorpen vlak naast deze parken. Dus als de lokale gemeenschap al op de hoogte is van het probleem en men ziet een neushoorn het park verlaten, dan kan de lokale gemeenschap de parkmedewerkers waarschuwen zodat het dier teruggeroepen kan worden.”

De witte neushoorn was de karakteristieke inheemse diersoort in het Garamba-park voordat het laatste exemplaar verdween als gevolg van stroperij.

© CongoForum, 16.06.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Martin Van Rooyen

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.