ROASAM maakt balans op van bescherming van geesteszieken tijdens workshop (CongoForum)

GOMBE – Het netwerk van actiegroepen (ngo’s) voor geestelijke gezondheid (ROASAM) organiseerde van 20 tot 21 juni een workshop over de bescherming van geesteszieken en over de analyse en opstelling van een specifiek wetsontwerp over geestelijke gezondheid in de Democratische Republiek Congo. De workshop vond plaats in het Centre Wallonie Bruxelles in de gemeente Gombe en werd bijgewoond door verschillende maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers van een aantal openbare- en privéziekenhuizen. Dat signaleert Actualité.cd.

In de loop van twee dagen bespraken de deelnemers het belang van een levens- en opstalverzekering voor ngo’s in de DR Congo, en analyseerden en stelden ze een wet voor om maatschappelijk werkers, klinische psychologen, antropologen en aalmoezeniers op te nemen in de gezondheidszorgstructuren, op basis van de vaststelling dat deze professionals niet beschikbaar waren om adequate zorg te verlenen aan geesteszieken.

Ter herinnering: afgelopen maart werd in het opvangcentrum van de parochie Saint Eloi in de gemeente Barumbu gedurende 6 dagen een workshop georganiseerd om het voorstel voor een specifieke wet over geestelijke gezondheid te analyseren. Dat gebeurde in aanwezigheid van maatschappelijke organisaties, de ministeries van Volksgezondheid en Sociale Zaken, de rechterlijke macht en andere partners zoals Action contre la Faim en Osisa. Het doel was om een hervorming voor te stellen waarbij teksten over geestelijke gezondheid worden geïntegreerd in de kaderwet over gezondheid in de DR Congo die op 13 december 2018 is afgekondigd.

Het mandaat van ROASAM bestaat uit het coördineren, superviseren, monitoren en evalueren van de gezondheidsactiviteiten van ngo’s en religieuze groeperingen in de subsector geestelijke gezondheid. De visie is om de DR Congo effectief te zien deelnemen aan de implementatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor een “Betere Wereld” door middel van geestelijke gezondheid die het menselijk bestaan waarde geeft.

© CongoForum, 29.06.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/J. Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.