‘Route nationale’ van Bukavu naar Goma: traject Bushushu-Nyamukubi nog niet bruikbaar (CongoForum)

BUKAVU – Er wordt nog altijd gewerkt om de Route nationale tussen Bukavu en Goma, meer bepaald het stuk tussen Bushushu en Nyamukubi, weer bruikbaar te maken. Tot nu toe is dit stuk nog altijd niet opnieuw bruikbaar voor voertuigen. De weg raakte ernstig beschadigd bij de zware overstromingen en grondverschuivingen die begin mei de streek van Kalehe in Zuid-Kivu teisterden.

Thomas Bakenga, administrateur in Kalehe, zegt dat de werken vertraging oplopen omdat er soms nog stoffelijke overschotten van slachtoffers worden teruggevonden. Wanneer er lichamen worden gevonden, worden die gewassen en begraven.

Chauffeurs van motorfietsen zouden al vrijer kunnen circuleren, constateert Radio Okapi. De mensen die de natuurramp overleefden, zouden volgens de provinciale overheid moeten worden overgebracht naar het vliegveld van Loako. Dat ligt niet voor de hand want niet alle overlevenden zijn te vinden voor dat idee. Zij vinden dat de voorgestelde plek te veraf is.

“Het gaat om een voorlopige verhuizing”, reageert een woordvoerder van de provinciale overheid. “We moeten eerst een compromis bereiken met de eigenaars van gronden om tot een definitieve oplossing te komen.”

© CongoForum, 22.06.23 (db)

Beeld – bron: (archief, illustratief) Radio Okapi/Kasami Barhalibirhu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.