Top in Luanda: SADC, EAC, ICGLR en UA creëren kader voor coördineren acties in oosten DR Congo (CongoForum)

LUANDA – De quadripartiete top van de SADC, EAC, ICGLR en UA werd gisteren in Luanda afgesloten met de oprichting van een kader voor de coördinatie van de acties van de verschillende strijdkrachten die in het oosten van de Democratische Republiek Congo worden ingezet. De leiding van dit kader is toevertrouwd aan de DR Congo, zei de Congolese minister van Buitenlandse Zaken, Christophe Lutundula Apala, in een interview met Radio Okapi.

De deelnemers aan de top kwamen overeen dat de DR Congo de operaties ter plaatse zou coördineren, zei minister Lutundula: “Het leiderschap van alles ligt bij de DR Congo, die zich het hele vredesproces eigen moet maken. We waren het er ook over eens dat de DR Congo in deze leidende rol zou profiteren van de steun van de Afrikaanse Unie (UA)”.

Voordat dit compromis werd bereikt, zo wees hij erop, verliepen de besprekingen stormachtig, met name over twee struikelblokken:

“Het definiëren van de rol van de Afrikaanse Unie en die van de DR Congo, dat in feite het meest betrokken land is, de spil van het hele coördinatiemechanisme. Het tweede probleem is de precieze aard van dit viermanschap, waarin de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC), de Economische Gemeenschap van Centraal-Afrikaanse Staten (CEEAC), de Internationale Conferentie over het Gebied van de Grote Meren (CIRGL) en de Afrikaanse Unie (UA) zijn verenigd. Is dit vierpartijenoverleg een mechanisme of een aanvullend orgaan? We zijn tot de conclusie gekomen dat het een platform is voor overleg en harmonisatie”.

Maandag 8 mei besloot de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika in Windhoek (Namibië) troepen te sturen om de vrede en veiligheid in het oosten van de DR Congo te herstellen.

Naar verwachting zal de SADC-troepenmacht zich aansluiten bij die van de EAC, die eerder door de M23 bezette gebieden heeft heroverd maar er niet in is geslaagd een einde te maken aan de opstand in Noord-Kivu.

© CongoForum, 28.06.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.