Verpleegkundigen dreigen met algemene staking (CongoForum)

KINSHASA – De secretaris-generaal van de Nationale Unie van Verpleegkundigen van de DR Congo, Joseph Kibangula, heeft op een recente persconferentie aan de regering één week de tijd gegeven om aan diverse eisen tegemoet te komen. Als dat niet gebeurt, dreigt de vakorganisatie met een algemene staking over het hele land, meldde Digitalcongo.net.

De Nationale Unie van Verpleegkundigen vraagt extra loon tegen 15 juni, de publicatie van administratieve akten, in het bijzonder de toelating tot het statuut; de bevordering tot de rangen in de komende week; en, tenslotte de intrekking van het ‘wetsontwerp Guy Mafuta’, dat stakingen in de gezondheidssector wil verbieden, aldus Kibangula.

De vakbond van het niet-medisch personeel staakte al eind 2021. Als gevolg van een op 20 januari 2022 in Bibwa ondertekend memorandum van overeenstemming werd toen na 5 maanden inactiviteit op 24 januari 2022 in het hele land het werk hervat. Dit document legde toen de verbintenissen van beide partijen vast en maakte in principe een einde aan de in augustus 2021 uitgeroepen staking van gezondheidswerkers in openbare ziekenhuizen. Met het memorandum beloofde de regering om aan de belangrijkste eisen van de stakers tegemoet te komen waaronder de promotie in rang, een verhoging van de salarisschaal en de opname van nieuwe eenheden op de loonlijst. Deze afspraken zijn volgens de vakbond nog altijd niet gehonoreerd.

© CongoForum, 12.06.23 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/J. Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.