Beni: ontmijningsdienst VN vernietigt vliegtuigbom in Kididiwe (CongoForum)

BENI – De ontmijningsdienst van de VN-vredesmacht Monusco (UNMAS) heeft afgelopen dinsdag een vliegtuigbom vernietigd op een plaatselijk veld in Kididiwe, in het territorium Beni (Noord-Kivu). Een opluchting voor de lokale bevolking, die enkele minuten nadat de bom was vernietigd, kon terugkeren naar de velden.

Volgens Jacob Bedidjo, chef van de UNMAS-operaties in Beni, was dit explosief al twee jaar geleden door de FARDC (het leger) afgeworpen tijdens offensieven tegen de ADF-rebellen. Maar het ontplofte niet toen het viel. Sindsdien vormde het een gevaar voor de bevolking, die geen toegang meer had tot de velden in de buurt van de bom.

De boeren van hun kant zeggen dat ze zich nu veilig voelen. “Ik boer hier in Mayangose. Vroeger verbouwden we gewassen heel dicht bij deze bom en waren we bang. Nu de bom vernietigd is, voelen we ons op ons gemak. We dachten daarvoor dat ze zou ontploffen toen we op het land waren. We leefden in grote angst, want het is niet gemakkelijk om met dit dodelijke wapen te leven. Nu zijn we niet meer bang, maar vroeger sliepen we met angst in onze buik”, zei één van de boeren.

Omdat het gebied ten prooi valt aan gewapende groepen, roept Bedidjo de inwoners van Kididiwe op om waakzaam te zijn en de bevoegde diensten te waarschuwen bij verdachte objecten of apparaten. “De mensen beginnen hun akkers weer te bewerken en zullen dit soort explosieven weer tegenkomen. Het is beter om meteen contact op te nemen met de militairen en deze munitie niet aan te raken”, waarschuwde hij.

Ter plaatse in Kididiwe blijven militairen, die met steun van UNMAS in de regio zijn gestationeerd, de boeren bewustmaken van de aanwezigheid van gevaarlijke explosieven.

© CongoForum, 20.07.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc-Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.