Bijna 700 gevangenen met presidentieel pardon verlaten gevangenis Makala (CongoForum)

MAKALA – Ongeveer 700 gevangenen die een presidentieel pardon (gratie) hebben gekregen, hebben de centrale gevangenis van Makala verlaten. Dat gebeurde na een ceremonie die zaterdag werd geleid door de onderminister van Justitie, Thadée Mambu Lau Mbemba. Dit initiatief maakt deel uit van de strategie van de regering om de overbevolking van gevangenissen in de hele Democratische Republiek Congo terug te dringen.

Namens het staatshoofd drong Thadée Mambu Lau Mbemba er volgens Actualité.cd bij de begunstigden op aan om zich niet meer te misdragen als ze eenmaal buiten zijn. Volgens hem heeft Congo haar zonen en dochters nodig om zich te ontwikkelen.

“Ik smeek u, mijn broeders en zusters, u bent nuttig in de maatschappij, u moet bijdragen aan de opkomst van uw land, u moet uw land dienen, doe het staatshoofd eer aan wanneer u vrijkomt, gedraag u goed en dit zal hem aanmoedigen om verdere actie te ondernemen voor anderen die zijn gebleven”, drong de onderminister van Justitie aan.

De directeur van de centrale gevangenis Makala, Joseph Yusufu, maakte van de gelegenheid gebruik om een aantal aanbevelingen te doen om de overbevolking in deze gevangenis voort te verminderen.

“U zult begrijpen dat deze gevangenis, gebouwd in 1957 met een capaciteit van 1.500 gevangenen, momenteel overbevolkt is met 12.166 gevangenen, waaronder 9.506 personen in voorarrest en 2.660 gedetineerden. Ik wil dat mensen begrijpen dat de gevangenis de bevelen van de gerechtelijke autoriteiten uitvoert. Als gevolg daarvan houdt ze gevangenen vast en re-integreert ze hen, zodat ze na hun vrijlating net zo nuttig zijn, aldus zei Joseph Yusufu, de nummer één van de gevangenis.

Yusufu adviseert aan de magistraten om zich niet bezig te houden met dossiers zonder ernstige feiten. Gevangenisstraffen moeten worden voorbehouden aan personen van wie de vonnissen en arresten al zijn uitgesproken. Een groot aantal veroordeelden kan worden overgeplaatst naar andere gevangenissen in de provincies. Voorstellen voor een voorwaardelijke invrijheidstelling kunnen veel sneller worden behandeld. En er moet ook worden nagedacht over alternatieve straffen zodat een aantal mensen uit de gevangenis kan blijven.

De collectieve gratiemaatregel geldt overigens niet voor personen die zich schuldig maakten aan verkrachtingen, moorden, de verduistering van overheidsgelden en aanvallen op de interne en externe veiligheid van de staat.

In Congo is het gebruikelijk dat de president van de Republiek aan het einde van elk jaar of aan de vooravond van een nationale feestdag een bevel uitvaardigt tot het verlenen van een collectief presidentieel pardon. Deze praktijk vindt haar oorsprong in artikel 87 van de Grondwet, dat bepaalt dat de president van de Republiek het recht heeft om gratie te verlenen, straffen om te zetten of te verminderen.

© CongoForum, 24.07.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.