Centraal-Kongo: Mobondo-militie teistert streek van Kimvula (CongoForum)

KINSHASA – De inwoners van de streek van Kimvula lijden nog steeds onder wreedheden die worden begaan door de Mobondo-militie. Verkrachtingen, diefstallen en aanvallen met machetes zijn er schering en inslag, meldt Infobascongo.

Provinciaal député Serge Kuebena leidde onlangs een parlementaire missie naar Kimvula en was onthutst over wat hij daar zag en hoorde. Hij bracht zijn relaas op de televisie.

De emoties liepen hoog op. Kuebena ontmoette moeders en jonge meisjes die verkracht waren, getraumatiseerde vrouwen die een abortus hadden ondergaan maar ook vaders die gewond waren geraakt door machetes. Heel wat jongeren werden van alles beroofd, zelfs hun diploma’s werden afgepakt. Aan het slot van een vergadering van de Veiligheidsraad in Kimvula beloofde de provinciale député om alle verzamelde informatie voor passende actie aan de plenaire vergadering voor te leggen.

Behoefte aan vervoer

De Mabondo-militie is ontstaan uit een grondgeschil tussen de Yaka en Teke in Kwamouth in de provincie Mai-Ndombe. Dit geschil, dat al heel wat levens eiste, treft nu ook de streek van Kimvula.

Volgens Kuebena is het herstel van de vrede essentieel. Hij wil dat de gouverneur van Centraal-Kongo zijn best doet om de vrede te herstellen in Kimvula. Het middenveld deelt die wens en vraagt om voor genoeg vervoer te zorgen. “In het geval van Mobondo konden wij niet tussenbeide komen omdat er geen vervoermiddelenzijn. Wanneer de bevolking ons ter hulp roept weten wij niet hoe we daar moeten geraken. Jeeps of motorfietsen, alle vervoermiddelen zijn welkom.”

Kimvula, één van de tien gebieden die samen de provincie Centraal-Kongo vormen, is praktisch onbereikbaar. De nationale weg nr. 16 is in een vergevorderde staat van verval. Zelfs het opleggen van een manueel kantonnement voor het onderhoud van de weg zou al kunnen helpen om snellere verplaatsingen mogelijk te maken.

© CongoForum, 25.07.23 (em)

Beeld – bron: Eddy Merveillie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.