Derde ‘Congorivierfestival’ zet in op toerisme, wetenschap en culturele feestelijkheden (CongoForum)

MUANDA – Het 3de ‘Congorivierfestival’ werd van 11 tot en met 16 juli gehouden in Muanda in de provincie Centraal-Kongo. Er waren onder meer toeristische, wetenschappelijke en feestelijke activiteiten, weet Actualité.cd.

Op toeristisch gebied bezochten de festivalgangers enkele wonderen van de enige kustprovincie van de Democratische Republiek Congo, zoals de botanische tuin van Kinsantu, de Maréchal-brug, het Mvula-bos, het strand van Kumbi, het mangrove-zeepark en het schelpdiereneiland.

De wetenschappelijke conferentie die werd gehouden, gaf aanleiding tot enkele zeer verrijkende discussies, die leidden tot nieuwe inzichten en kunnen resulteren in concrete acties ten gunste van de lokale bevolking. Er ontstonden nieuwe vriendschappen, en er werd gepraat over mogelijkheden om te investeren.

Er werd ook gewoon gefeest. Met optredens van artiesten als ‘NMB la panthère’, mensen van de ‘Compagnie du Théâtre National Congolais’, geleid door Doyen Kinzozi Mbemba, en de originele groep ‘Music de Muanda’, de ‘Konde Art’- balletten en de ‘Groupe Musical Owele’. Een speciaal onderdeel van de festiviteiten was het grootse concert dat werd gegeven door de artiest Ngiama Makanda Werrason met zijn orkest ‘Wenge musica’.

“De eerste fase van ons programma is succesvol afgerond. We willen u hartelijk bedanken voor uw aanwezigheid, uw steun en uw deelname aan dit festival. Het is een lange reis geweest, maar dot heeft ons in staat gesteld om de schoonheid van het land te ontdekken en de kwesties die te maken hebben met de duurzame ontwikkeling van de regio, gecentreerd rond de Congo-rivier en gericht op het welzijn van de inheemse volkeren. De mangroven verbaasden de toeristen, terwijl het verhaal van onze voorouders die van het eiland Nsiafumu werden gedeporteerd ons in het hart raakte”, zegt Vincent Kunda, initiatiefnemer van het festival. De vierde editie wordt gepland in juli 2024.

Bij de net afgesloten editie ging het om de Congorivier als katalysator voor ecotoerisme en duurzame ontwikkeling in de provincie Centraal-Kongo. De Congolezen willen de wateren van het Congobekken beter beschermen en ontwikkeling stimuleren door een ecologisch verantwoord gebruik van de wateren.

© CongoForum, 25.07.23 (rk)

Beeld – bron: By User:Vberger – Personal picture, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1065634

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.