Diplomatieke crisis Kinshasa-Brazzaville: “Kritiek op staatshoofd mag, beledigen niet” (CongoForum)

KINSHASA/BRAZZAVILLE – Patrick Muyaya Katembwe, minister van Communicatie en Media en woordvoerder van de regering van de Democratische Republiek Congo, en zijn collega Thierry Moungalla van Congo-Brazzaville hebben alle misverstanden over de bilaterale samenwerking uit de weg geruimd naar aanleiding van het staatsbezoek van president Denis Sassou Nguesso aan Kigali in Rwanda. Dat schrijft Mediacongo.

De twee ministers van Communicatie en Media benadrukten dat de presidenten Félix Tshisekedi en Denis Sassou Nguesso allebei begaan zijn met het streven naar vrede en veiligheid in de regio.

Na een ontmoeting tussen de twee eerste ministers, Jean-Michel Sama Lukonde en Anatole Collinet Makoso, wees Muyaya erop dat Congo-Brazzaville, net als de DR Congo, de vrijheid heeft om diplomatieke betrekkingen te onderhouden met om het even welk land ter wereld. De DR Congo vindt het geen probleem dat Congo-Brazzaville en Rwanda diplomatieke contacten hebben of gezamenlijke projecten ontwikkelen.

Thierry Moungalla uitte ook kritiek op wat hij omschreef als “denigrerende” opmerkingen over hooggeplaatste politici op sociale netwerken naar aanleiding van het jongste bezoek van president Sassou aan Kigali, dat louter diplomatiek was en ging over de bilaterale samenwerking.

“Als we ons uiten, moeten we rekening houden met de rang van de mensen over wie we het hebben. We hebben het recht om de standpunten van staatshoofden te bekritiseren, maar we hebben niet het recht om hen te beledigen”, aldus nog Patrick Muyaya en Thierry Moungalla.

© CongoForum, 31.07.23 (rk)

Beeld – bron: Thierry Moungalla, Radio Okapi/Mimi Engumba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.