DR Congo, Angola en Zambia tekenen overeenkomst voor export mineralen via spoorwegcorridor (CongoForum)

LOBITO – De presidenten Félix-Antoine Tshisekedi van de DR Congo, Hichilema van Zambia en Lourenço van Angola hebben gisteren de ondertekeningsceremonie bijgewoond van een overeenkomst om de export van mineralen te stimuleren door gebruik te maken van de Angolese spoorwegcorridor Lobito. Dat kondigde de president van de DR Congo aan, signaleert Radio Okapi.

De drie staatshoofden verleenden de exploitatie van deze grensspoorwegcorridor, die eindigt in de haven van Lobito, aan ‘Lobito Atlantic Railway’ , die verantwoordelijk is voor het vervoer van mineralen uit de DR Congo en Zambia naar de exportmarkten.

President Félix-Antoine Tshisekedi zei: “De volledige exploitatie van deze corridor zal de mijnen van Zambia en de DR Congo ontsluiten en toegang bieden tot en zorgen voor het verkeer van grondstoffen die van vitaal belang zijn voor zowel de mijnbouw- als de landbouwindustrie.

De Lobito-corridor, een strategische schakel in de logistieke keten van de mijnbouwindustrie, biedt de kortste route voor de export en verbindt de belangrijkste mijnbouwregio’s van de DR Congo en Zambia met de Atlantische Oceaan, waardoor de transporttijd wordt teruggebracht van enkele weken tot enkele dagen en de logistieke kosten worden verlaagd.

Het consortium dat geselecteerd is om het verkeerskanaal te exploiteren is van plan om de dagelijkse frequentie te verhogen naar 49 treinen over een periode van 30 jaar en om 1.600 directe banen te garanderen. Het zal verantwoordelijk zijn voor het vervoer van grote ladingen, zoals ertsen uit de DR Congo en Zambia, en voor het onderhoud van de infrastructuur (werkplaatsen, spoor).

Vervanging voor wegtransport

De Lobito-corridor omvat de haven van Lobito, de Mineiro-terminal, de luchthaven van Catumbela en de Benguela-spoorweg. In de Democratische Republiek Congo verbindt deze corridor de mijnprovincies Tanganyika, Haut-Lomami, Lualaba en Haut-Katanga. Koperconcentraten worden vanuit deze provincies naar Zambia vervoerd om te worden gesmolten voordat ze worden geëxporteerd en de corridor biedt een efficiënte route voor toegang tot externe markten. Tot nu toe waren Zambia en de Democratische Republiek Congo voor de export van edele metalen sterk afhankelijk van wegtransport.

“Geconfronteerd met het gemeenschappelijke lot van zijn volkeren en de uitdagingen van de toekomst, moet Afrika kiezen: ofwel integreren om samen vooruitgang te boeken en te bloeien met het oog op gezamenlijke ontwikkeling, ofwel slechts een aggregaat blijven, stagneren en onvermijdelijk wegkwijnen”, zei president Tshisekedi.

De DR Congo, Zambia en Angola zijn allemaal lid van de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC).

© CongoForum, 05.07.23 (rk)

Beeld – bron: Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.