DR Congo heeft meer dan 30.000 ton cacao gëexporteerd in 2022 (CongoForum)

KINSHASA – De Centrale Bank van Congo (BCC) meldde onlangs dat de Democratische Republiek Congo in 2022 32.505 ton cacao heeft geëxporteerd. De cijfers werden bekendgemaakt ter gelegenheid van Wereldchocoladedag op 7 juli, aangezien chocolade van onder meer cacao wordt gemaakt.

Volgens experts is de nationale productie van dit product nog steeds klein in verhouding tot het landbouwpotentieel van de DR Congo. Met een gemiddelde export van 30.000 ton per jaar behoort de Democratische Republiek Congo niet tot de topproducenten van Afrika.

Maar volgens Francois Nzanzu, provinciaal directeur van het ‘Office national des produits agricoles du Congo’ (ONAPAC) in Zuid-Kivu, zou het land tot 100.000 ton per jaar kunnen exporteren, aldus Radio Okapi.

In de koloniale tijd haalde de Belgische chocolademaker ‘Côtes d’or’ bijvoorbeeld cacao uit Groot-Bandundu en Ituri. De productie nam af met het vertrek van de Belgische kolonisten na de onafhankelijkheid.

Cacao wordt zeer gewaardeerd op de internationale markt en is een veel verkochte grondstof op de wereldbeurzen. Volgens de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (BAD) produceert Afrika 73% van alle cacao ter wereld. Ivoorkust, Ghana, Kameroen en Nigeria alleen al zijn goed voor meer dan 70% van deze productie.

Marktdeelnemers in de sector buiten controle van de staat

Op dit moment is de cacaoproductie vooral geconcentreerd in de Beni-regio (Noord-Kivu) en in de voormalige ‘Province Orientale’. De ecologische omstandigheden in deze regio’s zijn ideaal voor de cacaoteelt.

“De lokale bevolking, vooral in Beni, heeft de cacaoteelttechnieken onder de knie”, legt Francois Nzanzu uit. Dit is een van de redenen waarom verschillende cacao-inkopers en exporteurs zich in Beni hebben gevestigd. De productie is echter nog steeds laag als gevolg van een groot aantal problemen die verband houden met de onveiligheid en fraude in de sector.

Hij wees erop dat veel spelers in deze sector nog steeds buiten de controle van de staat vallen. De autoriteiten overwegen om de ONAPAC financieel te versterken, zodat deze overheidsinstelling toezicht kan houden op de lokale producenten, maar vooral de sector kan reguleren wat betreft wie produceert, wie koopt en wie exporteert, zonder de noodzaak om de waardeketen lokaal te ontwikkelen uit het oog te verliezen.

© CongoForum, 11.07.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Sifa Maguru

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.