Instabiele wisselkoers: experts raden aan om 40% van mineraalomzet, in vreemde valuta, te repatriëren (CongoForum)

KINSHASA – Economische experts hebben gisteren aanbevolen dat mijnexploitanten 40% van hun mineraalomzet, in buitenlandse valuta, repatriëren. Dit is verplicht volgens de wisselkoerswetgeving van de Centrale Bank van Congo (BCC).

Volgens de experts zal deze maatregel helpen om de lokale valuta op de valutamarkt te stabiliseren, melden Radio Okapi / MCN en Mediacongo.net. De analisten verklaren dit verschil in wisselkoers door de wet van vraag en aanbod. Ze wijzen erop dat de Democratische Republiek Congo heeft gekozen voor een vrije valutamarkt. Dit betekent dat de markt wordt gereguleerd op basis van de munteenheid die bij de transacties wordt gebruikt.

Handelaren die voornamelijk in Congolese franken verkopen, hebben voortdurend vreemde valuta nodig om hun voorraden in het buitenland aan te vullen. Maar deze valuta zijn niet altijd beschikbaar bij commerciële banken. In de huidige situatie is er een tekort aan Amerikaanse dollars om aan hun behoeften te voldoen.

Dollar is zeldzaam en duur

Omdat marktdeelnemers geen valuta kunnen vinden bij commerciële banken, zoeken ze die op de parallelle markt. En op deze markt komt de wet van vraag en aanbod om de hoek kijken. De dollar is zeldzaam en duur. Elke handelaar bepaalt de koers op basis van de behoeften van de marktdeelnemer die hem de massa Congolese franken geeft.

Volgens diezelfde experts ligt een van de oplossingen bij de Centrale Bank van Congo, die momenteel meer dan 4.330.000.000 dollar aan deviezenreserves heeft. Volgens hen volstaat het om bijvoorbeeld 100 miljoen dollar te injecteren om de geldhoeveelheid in evenwicht te brengen.

Vorige week dinsdag riep de premier een comité voor economische situaties bijeen om de wisselkoers te bespreken. Een van de resoluties was dat de Centrale Bank de opdracht kreeg om de monetaire beleidsmiddelen die tot haar beschikking staan te gebruiken om te interveniëren op de valutamarkt.

Eigen berekeningen

Op het terrein, vooral bij geldwisselaars, blijft de Congolese frank in waarde dalen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. In Kinshasa varieert de wisselkoers van gemeente tot gemeente en van hoek tot hoek. Hij varieert van 2.400 tot 2.500 Congolese frank voor de Amerikaanse dollar. Valutahandelaren verklaren de instabiliteit van de lokale munt op hun eigen manier en stellen hun eigen koersen vast volgens hun eigen berekeningen.

De belangrijkste slachtoffers zijn de mensen die de goederen en diensten kopen. De prijzen op de markt gaan vooraf aan de toekomstige wisselkoers, aldus de inwoners van Kinshasa die werden geïnterviewd door Radio Okapi.

© CongoForum, 12.07.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.