Kinshasa: woede en emotie in de menigte na de ontdekking van het lichaam van Chérubin Okende (CongoForum)

KINSHASA – Dit is slecht nieuws voor het Congolese sociaal-politieke klimaat: parlementslid Chérubin werd vermoord nadat hij de dag ervoor was ontvoerd door gewapende mannen. Zijn lichaam werd op donderdag 13 juli gevonden in zijn Jeep Lexus Super Sport, kenteken 8953AF/19, schuin tegenover het hoofdkantoor van de Société Pétrolière du Congo (SEP CONGO). Er werden arrestaties verricht, weet Actualité.cd.

Het was er erg druk op de plaats waar het gebeurd was. Het verkeer op de weg was ontregeld en de verlatenheid was af te lezen van de gezichten van de mensen die zich ter plaatse bevonden. Agenten en enkele leden van de ordehandhavers probeerden te voorkomen dat mensen zouden filmen en dichter bij het voertuig van de onfortuinlijke man zouden komen, terwijl de forensische politie het rapport opmaakte. Na ongeveer twintig minuten werd het lichaam uit de jeep gehaald en in een ambulance van het Office Congolais de Contrôle (OCC) gelegd. Het lichaam werd naar het mortuarium gebracht.

Na verloop van tijd kwamen familieleden, vrienden en leden van zijn politieke groepering ‘Ensemble pour la République’ ter plaatse. Ze hadden tranen in hun ogen en waren ontroostbaar. Onder de aanwezigen waren de nationale parlementsleden Raphaël Kibuka en Boris Mbuku, zijn goede vriend Chief Tshipamba, voormalig ceo van Transco, en Ewin Yanda, een van de adviseurs van premier Sama Lukonde.

“Toen hij aankwam bij het Grondwettelijk Hof om correspondentie af te geven in verband met een uitnodiging om de vergadering uit te stellen, had hij zijn lijfwacht en chauffeur afgevaardigd om het af te geven bij de postkamer. Bij het weggaan vonden ze het voertuig van de geachte heer niet”, aldus een persoon die ter plaatse werd aangetroffen en zich identificeerde als een familielid van de familie.

Naast dit verhaal waren er verschillende versies van de gebeurtenissen met betrekking tot dit incident. Politie- en legerofficieren weigerden met de pers te spreken ondanks verschillende pogingen.

Bijna 30 minuten nadat het lichaam van Chérubin Okende de plaats van de misdaad had verlaten, kwam er een politiebus om het voertuig van Chérubin Okende en een motorfiets die ernaast was gevonden, weg te slepen. Volgens een legerofficier die ter plaatse was, werden de voertuigen naar het militaire auditoraat gebracht voor onderzoek.

Okende was een hoge ambtenaar en woordvoerder van de partij van Moise Katumbi. Katumbi heeft zich kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen in december. Met minder dan zes maanden te gaan voor de verkiezingen heerst er een klimaat van terreur in de hoofdstad en in sommige steden van het land. Verschillende tegenstanders, waaronder Salomon Kalonda, de speciale adviseur van Katumbi, parlementslid Mike Mukebayi, ook lid van de partij ‘Ensemble pour la République’, en Franck Diongo, een voormalig parlementslid en naaste medewerker van Katumbi, zijn gearresteerd.

© CongoForum, 13.07.23 (rk)

Beeld – bron: Kinshasa, Radio Okapi/J. Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.