Lubero: parkwachters Virungareservaat arresteren boeren (CongoForum)

LUBERO – In de plaats Kamandi, op zo’n 100 kilometer van Lubero-centrum in Noord-Kivu, werden in een maand tijd minstens 25 boeren aangehouden door parkwachters van het Virungareservaat. Volgens het Congolese Instituut voor Natuurbescherming (ICCN) respecteren de boeren de limieten van het reservaat niet. Maar het plaatselijke middenveld klaagt over ‘willekeurige arrestaties’, aldus Radio Okapi.

Samy Sakumi runt het plaatselijke middenveld. Hij wil dat de regering zich met de kwestie bemoeit. “De parkwachters komen soms de oogsten van de boeren vernielen. Ze arresteren ook mensen, vooral ontheemden die afkomstig zijn uit de streek van Rutshuru en Beni. Die mensen kwamen naar hier omdat wij van de landbouw leven.”

Volgens Sakumi moeten gearresteerde personen omgerekend zo’n 140 dollar ophoesten om te worden vrijgelaten. Dat is erg veel geld voor ontheemden die geen enkele bijstand genieten.

Het middenveld vraagt zich af waar de rechtsstaat te bespeuren is en merkt op dat de wantoestanden ook het ontstaan van vele gewapende groepen in de hand werkt.

© CongoForum, 24.07.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.