Maatschappelijk middenveld tevreden over aanleg elektriciteitsdraden rond Nationaal Park Virunga (CongoForum)

KAMBO – De Nieuwe Burgervereniging van de Ruwenzori-sector verwelkomde gisteren het einde van de installatie van elektriciteitsdraden rond het Nationaal Park Virunga (Noord-Kivu) door het Congolese Instituut voor Natuurbehoud (ICCN). De operatie, die in november vorig jaar van start ging, werd vorige week afgerond.

Volgens de organisatie voorkomt dit initiatief nu dat dieren, met name olifanten, het park verlaten om de akkers van boeren in de buurt van dit werelderfgoed te verwoesten, meldt Radio Okapi.

Volgens Meleki Mulala, lokaal coördinator van de Nieuwe Burgervereniging, zal het project de landbouwproductie in het gebied verbeteren: “Het is een goed resultaat op verzoek van de bevolking. We zijn er in ieder geval erg blij mee. Want het is al minstens drie jaar geleden dat de mensen erom vroegen. We zijn erin geslaagd om samen te werken met ICCN, van de Lume-ingang tot Kibanda, in ieder geval tot voor Kambo, waar we nu zijn. Het problematische deel was van Kibanda naar Kambo. We willen ICCN bedanken dat ze naar ons hebben geluisterd en ons hebben geholpen door stroomdraden te installeren om te voorkomen dat olifanten oversteken”.

Hij gelooft dat vanaf nu de akkers die na de verwoesting door de boeren waren verlaten, weer bebouwd zullen worden. “Mensen zijn begonnen terug te keren naar hun velden, zijn begonnen met verbouwen en zijn zelfs begonnen met produceren. Sindsdien is er dus 70% vrede, ook al eist de bevolking herstel of compensatie voor de aangerichte schade”, besluit hij.

© CongoForum, 06.07.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.