Meer dan 40 gijzelaars ontsnapt aan ADF-strijders in Mayuwano en Some (CongoForum)

MAYUWANO – Ten minste 42 gijzelaars, waaronder vrouwen, zijn ontsnapt uit de handen van de rebellen van de ADF na gevechten tussen hen en Maï-Maï-militieleden die bekend staan als “patriotten” in de dorpen rond de Yolo-mijngroeve in het Ituri-’territoire’ Mambasa.

Volgens het hoofd van de coördinatie van de burgermaatschappij in Mambasa zijn er sinds vrijdag 30 juni 28 voormalige gijzelaars aangekomen in het dorp Mayuwano en 15 anderen in het naburige dorp Some. De meeste gijzelaars komen uit de dorpen Manya, Masongo en Aweki, waar vorige week aanvallen op burgers werden gemeld. De gijzelaars werden bevrijd na twee dagen van gevechten.

“Als je met de gijzelaars praat, vertellen ze je dat het de moedige jonge mensen waren, beter bekend als Wazalendo, die slaags raakten met de ADF en dat ze toen gevlucht zijn. Ze hebben ons niet verteld dat het de soldaten waren die hen bevrijd hebben”, vertelt Marie Noël Anatone, coördinator van de burgerbeweging Forces Vives in Mambasa.

Toen Actualité.cd contact met hem opnam, bevestigde de bestuurder van het Mambasa-’territoire’, Matadi Muyapandi Jean Baptiste, de vrijlating van de gijzelaars. Hij gaf echter aan dat de actie was uitgevoerd door soldaten van de 31e brigade die in het gebied opereerden en “erin slaagden 23 gijzelaars te bevrijden”.

De reddingsoperatie werd voorafgegaan door een aanval op 27 juni in de dorpen Masongo en Aweki, ook op het ’territoire’ van Mambasa, waarbij 5 mensen werden gedood. De ADF-rebellen zijn actief op het grondgebied van Mambasa, waar ze zich hebben verschanst na operaties die sinds eind 2021 worden uitgevoerd door de coalitie van het Congolese en het Oegandese leger in de ’territoires’ Beni en Irumu. De ADF, waar al acht jaar jacht op wordt gemaakt, worden ervan beschuldigd duizenden burgers te hebben gedood in de regio Beni (Noord-Kivu) voordat ze het geweld verspreidden naar de gebieden Irumu en Mambasa (Ituri).

© CongoForum, 03.07.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.