Moord op Chérubin Okende: Félix Tshisekedi, ontzet, “dringt er bij de rechterlijke macht op aan de zaak volledig op te helderen” (CongoForum)


KINSHASA – De president van de Democratische Republiek Congo, Félix Tshisekedi, heeft deze ochtend met ontzetting kennis genomen van de tragische dood van Chérubin Okende, voormalig minister van Transport en Communicatie. Het staatshoofd “gelast de rechterlijke macht om deze zaak volledig op te helderen om degenen die verantwoordelijk zijn voor deze verachtelijke daad te straffen”. Dat meldt Radio Okapi.

De verklaring van Félix Tshisekedi werd gepubliceerd op het twitteraccount van het presidentschap.

De voorzitter van de Nationale Assemblee, Christophe Mboso, riep de regering, via haar gespecialiseerde afdelingen, en de rechterlijke macht op om “een volledig en alomvattend onderzoek in te stellen in alle richtingen om degenen die verantwoordelijk zijn voor deze afschuwelijke misdaad te identificeren en te straffen in de volle omvang van de wet”.

Ondertussen twitterde regeringswoordvoerder Patrick Muyaya dat “de regering alle veiligheidsdiensten heeft opgedragen om een ijverig en grondig onderzoek uit te voeren om licht te werpen op deze onaanvaardbare daad”.

Voor Jean Marc Chataigner, ambassadeur van de Europese Unie, is “het vinden en berechten van de daders van deze misdaad een absolute prioriteit”.

Chérubin Okende, voormalig minister van Transport en Communicatie, werd deze ochtend dood aangetroffen in zijn voertuig op de ‘Avenue Poids Lourds’ in Kinshasa. Het lichaam van deze medewerker van Moise Katumbi was doorzeefd met kogels, volgens voorbijgangers die het ontdekten en beelden die circuleren op sociale netwerken.

Chérubin Okende was woordvoerder van de politieke partij ‘Ensemble pour la République’.

© CongoForum, 13.07.23 (rk)

Beeld – bron: Chérubin Okende, Radio Okapi/Ministère des Transports

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.