Negende Spelen van de Francofonie: regering zegt in gesprek te blijven met landen die twijfelen over deelname (CongoForum)

KINSHASA – Premier Sama Lukomde heeft een bijeenkomst gehouden met alle partijen die betrokken zijn bij de organisatie van de negende Spelen van de Francofonie, die van 28 juli tot 6 augustus in Kinshasa worden gehouden. In een verslag over de bijeenkomst van regeringswoordvoerder Patrick Muyaya zei hij dat de gesprekken werden voortgezet met staten en regeringen die twijfels hadden over verschillende punten die het goede verloop van het evenement in de Congolese hoofdstad kunnen garanderen.

Quebec, de Franstalige regio van Canada, heeft aangekondigd zich terug te trekken uit deze editie van de Spelen van de Francofonie. De andere Franstalige regio van Canada, New Brunswick, besloot een kleinere delegatie naar Kinshasa te sturen. Onlangs zei de Belgische ‘Fédération Wallonie-Bruxelles’ dat ze niet zou deelnemen aan de sportwedstrijden. Andere landen maakten geen geheim van hun bezorgdheid tegenover de nationale directeur van deze Spelen tijdens de 123e vergadering van de Permanente Raad van de Francofonie in Parijs op 21 juni, meldt Actualité.cd.

Tijdens de bijeenkomst met de partijen die betrokken zijn bij de organisatie van de negende Spelen van de Francofonie, beloofde de premier dat de diplomatieke besprekingen zouden worden voortgezet om de delegaties, die veiligheidsproblemen aanvoerden als reden voor de reeds aangekondigde terugtrekkingen, ervan te verzekeren dat de nodige maatregelen waren genomen om ieders veiligheid te garanderen.

“We volgden de terugtrekking van Quebec en Wallonië, die aankondigden dat hun deelname beperkt zou blijven tot culturele activiteiten. We zullen deze kwestie blijven bespreken. Er zijn voorzorgsmaatregelen genomen, vooral voor de atletiekbaan, om aan de eisen van bepaalde federaties te voldoen”, zei Patrick Muyaya, die verslag deed van de bijeenkomst.

Tijdens een persconferentie in Kinshasa op 28 juni benadrukte Isidore Kwandja, nationaal directeur van de negende Spelen van de Francofonie, de vrijheid van landen om al dan niet deel te nemen, maar hij bleef erop vertrouwen dat het evenement vlot zou verlopen.

“We hebben gelezen dat Quebec geen atleten en artiesten zal sturen. Het zal echter wel een diplomatieke delegatie sturen. Dat is hun keuze. Ik merk ook op dat New Brunswick, dat deel uitmaakt van Canada, heeft bevestigd dat het zijn atleten en artiesten naar Kinshasa zal sturen. Wat mij betreft mogen landen zelf beslissen of ze atleten sturen of niet. Maar wij hebben er vertrouwen in. We waren in Parijs bij de 123e sessie van de Permanente Raad van de Francofonie en alle landen hebben hun deelname aan de IXe Spelen van de Francofonie bevestigd,” zei Isidore Kwandja.

Meer dan 3.600 artiesten en sporters bereiden zich voor op deze viering van de Franstalige wereld, die al twee keer is uitgesteld, en meer dan 1.000 jonge vrijwilligers uit Kinshasa zijn betrokken bij de organisatie van de Spelen. Er worden meer dan 5.000 mensen verwacht in Kinshasa. Onder hen bevinden zich vertegenwoordigers van de media, landendelegaties, juryleden, scheidsrechters en internationale culturele jury’s.

Op 1 juli werd in de stad een bewustmakingscampagne gehouden. De stad Kalamu werd overspoeld met entertainment vanaf het legendarische Place des Artistes op het rondpunt Victoire. Dans, zang en optredens van “sapeurs” begeleidden de parade van Masano, de mascotte van de negende Spelen.

© CongoForum, 05.07.23 (rk)

Beeld – bron: Patrick Muyaya/Radio Okapi/J. Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.